Свет

Си Ђинпинг: Односи Кине и Русије један од главних приоритета наше дипломатије

Москва и Пекинг се држе концепта вечног пријатељства, обострано корисне сарадње, као и да се билатерални односи заснивају на принципима несврстаности, неконфронтације и неусмеравања према трећим лицима, рекао је кинески председник
Си Ђинпинг: Односи Кине и Русије један од главних приоритета наше дипломатијеGetty © (Photo by Feng Li/Getty Images

Kинески председник Си Ђинпинг изјавио је да су Кина и Русија највећи суседи, стратешки партнери, водеће светске силе, сталне чланице Савета безбедности УН и да обе земље воде независну спољну политику.

"Односе Кине и Русије сматрамо једним од главних приоритета у дипломатији. Кинеско-руски односи се развијају по јасној историјској логици и на моћном унутрашњем покретачу. Већ десет година билатерална сарадња се динамично развија у свим правцима и сигурним корацима улази у нову еру", навео је Си у чланку у Руској газети, уочи данашње посете Москви.

Према његовим речима, ове две земље се држе концепта вечног пријатељства и обострано корисне сарадње, као и да се билатерални односи заснивају на принципима несврстаности, неконфронтације и неусмеравања према трећим лицима.

"Кина и Русија чврсто подржавају једна другу да иду путем развоја у складу са националним интрересима, у спровођењу развоја и препорода. Зреле и стабилне билатералне везе стално добијају нову снагу и служе као оријентир за нову врсту међудржавних односа које карактерише међусобно поштовање, миран суживот и узајамно корисна сарадња", навео је он.

Си је истакао да његова предстојећа посета Русији има за циљ јачање пријатељства, сарадње и мира, као и да је спреман да заједно са руским председником Владимиром Путином изнесе нове планове и мере у име отварања нових перспектива за кинеско-руске односе.

Стране чине архитектуру свеобухватне сарадње

Кинески лидер је додао да захваљујући заједничким напорима двеју земаља, трговински промет у 2022. години износио рекордних 190 милијарди долара и да је повећан за 116 одсто у односу на пре десет година.

"Кина се 13 узастопних година позиционирала као највећи трговински партнер Русије. Обим заједничких инвестиција између двеју земаља наставља да расте. Успешно се реализује низ стратешки значајних пројеката сарадње у области енергетике, свемира, ваздухопловства и саобраћајне повезаности", навео је.

Како је Си навео, међурегионална сарадња убрзано добија на замаху и да се све ово не доноси само корист обичним људима, већ и даје "непресушан подстицај развоју обеју земаља".

Традиционално пријатељство расте из дана у дан

Уочи 20. годишњице Уговора о добросуседству, пријатељству и сарадњи између Кине и Русије, председник Владимир Путин и ја смо одлучили да проширимо и испунимо Уговор релевантним садржајем, узимајући у обзир савремене реалности, рекао је кинески председник.

"Успешно одржавање тематских година руско-кинеске сарадње у осам области уздиже пријатељство и сарадњу на нове висине. Народи наших земаља пружили су једни другима материјалну и моралну подршку у борби против корона вируса, што је још један доказ како се познају пријатељи у невољи", истакао је Си.

Блиска сарадња у међународној арени 

Си је нагласио да Кина и Русија чврсто подржавају међународни систем усредсређен на УН и светски поредак заснован на међународном праву, као и основне норме и принципе међународних односа заснованих на циљевима и принципима Повеље УН.

"Спроводимо блиску координацију и интеракцију у оквиру УН, ШОС, БРИКС, Г20 и другим међународним платформама. Улажемо заједничке напоре у правцу демократизације међународних односа. Странке предузимају ефикасне кораке за спровођење истинске мултиполарности, развијање универзалних људских вредности и залагање за формирање међународних односа новог типа и заједнице заједничке судбине човечанства", додао је кинески лидер.

Он је навео да су "више од 70 година кинеско-руски односи прошли веома тежак пут, осврћући се на прошлост, схватајући да садашњи ниво кинеско-руских односа није био лак, и да треба пажљиво одржавати пријатељство Кине и Русије".

Према његовим речима, предлог Пекинга како да се постигне мировно решење за Украјину одражава глобалне ставове, као и да долажење до прихватљивих решења није лако.

''Сложени проблеми немају једноставна решења", додао је.

Kина је 24. фебруара објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о рату у Украјини и позива на прекид непријатељстава и мировне преговоре.

У документу под називом "Став Kине о политичком решавању украјинске кризе", који је објављен онлајн, кинеско Министарство спољних послова наводи да ће Kина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

У документу се наводи следећих 12 тачака - поштовање суверенитета свих земаља, напуштање хладноратовског менталитета, прекид непријатељстава, наставак мировних преговора, решавање хуманитарне кризе, заштита цивила и ратних заробљеника, очување безбедности нуклеарних електрана, смањење стратешких ризика, олакшавање извоза житарица, заустављање једностраних санкција, одржавање индустријских и ланаца снабдевања стабилним, као и промовисање постконфликтне обнове.

image