Русија

Боцан-Харченко: Запад би да заташка последице НАТО агресије по грађане Србије

Русија је врло активно сарађивала с Београдом како би се прикупили и анализирали подаци о последицама НАТО бомбардовања деведесетих година, поручује руски амбасадор у Србији
Боцан-Харченко: Запад би да заташка последице НАТО агресије по грађане Србије© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg

Запад жели да заташка тему радиоактивног зрачења и његовог ефекта на здравље људи, оценио је данас амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко, коментаришући НАТО агресију на Србију током деведесетих година и подсећајући да је Северноатлантска алијанса тада први пут употребила муницију са осиромашеним уранијумом.

Руска страна је веома активно сарађивала с Београдом у покушају да се осветле све последице које је ова муниција имала по грађане Србије, рекао је амбасадор у интервјуу за телевизију "Звезда", али ови напори нису наишли на одобрење на Западу. 

"Активно смо помагали Србима о овом питању и проучавању последица. Помагали смо им и да узбуркају јавност, али западњаци су се противили, као што то и сада чине. Они желе да заташкају НАТО агресију и њене последице", објаснио је Боцан-Харченко.

Ипак, како је рекао, "Срби немају никакве сумње" у штетне последице радиоактивне муниције која је бацана на њих и њихову земљу.

"Постоје врло конкретни подаци, вршена су истраживања. Од тада (НАТО агресије) је прошло четврт века", поручио је амбасадор, а затим и додао да је врло тешко наћи убедљивије доказе од оних које је прикупила српска страна, а који се тичу последица коришћења муниције са осиромашеним уранијумом.

Истакао је да је примећен рапидан раст броја онколошких болесника који су живели управо у местима бомбардованим овом опасном муницијом. Сва истраживања указују на то да је узрок њиховог оболевања висока радиоактивност, закључује амбасадор.

Дипломата је прокоментарисао и чињеницу да се Лондон, судећи према изјави заменице британског министра одбране, спрема да сличну муницију испоручи Кијеву.

Боцан-Харченко је додао да то показује да Енглези не маре за Украјинце. 

У очима Запада Србија је проруска тачка у Европи. Притисак на српско руководство неће ослабити

Амбасадор је дао интервју и руском медију "Известија", где је говорио о притисцима на Србију, о питању Косова и Метохије, те уласку Србије у ЕУ и, наравно, о односима Москве и Београда.

Боцан-Харченко је истакао да су притисци на Србију изузетно велики, али и оценио да не треба очекивати да ће они ослабити. Не треба очекивати ни да ће Заједница српских општина, на којој Београд инсистира, бити формирана у скоријој будућности, а ни да ће, како је оценио, Европска унија ускоро примити у чланство Републику Србију.

"Мислим да много шта указује на то да ЕУ не планира да у скоријем периоду прихвати Србију у своје редове", због чега Београд и не јури да без размишљања испуни све захтеве који стижу са Запада. План о имплементацији француско-немачког споразума, који је Запад предложио, пласира се Србији као некакав битан предуслов, некакво "искуство", које је неопходно Београду како би ушао у ЕУ, објашњава амбасадор.

Дипломата додаје да, иако је ситуација тешка, председник Србије Александар Вучић бира да се избори за своје принципе – а то су неодустајање од европских интеграција и категоричко одбијање да се призна независност Косова и Метохије, док као један од његових главних приоритета наводи формирање Заједнице српских општина.

Боцан-Харченко признаје да би улазак тзв. Косова у Уједињене нације "дефакто значио и признање косовске квазидржавности" и наглашава да су то црвене линије за Београд "преко којих председник Вучић не планира да пређе". С друге стране, он наводи да су питања попут регистарских таблица, преласка административне линије и транспорта заиста важне теме, које не воде независности српске јужне покрајине, већ решавању проблема који отежавају живот Србима.

Коментаришући последње преговоре у Охриду, руски дипломата је оценио да је цела прича "пренадувана", односно да се "чини да Запад намерно жели да привуче више пажње на тај процес и да му да посебан значај", иако је он уверен да у свему томе нема те посебности коју пласирају Брисел и Вашингтон.

Опозиција користи тренутак да напада Вучића како би задобила поене

Одговарајући на питање да ли би Србија могла да се суочи с новим озбиљним протестима, имајући у виду да опозиција критикује лидера Србије и тврди да је направио превелике уступке током последњих преговора, Боцан-Харченко поручује да су противници Вучића "изабрали врло захвалну тему косовског питања" да га нападну.

Ипак, он сматра да Вучић не би могао да постигне боље резултате уколико би заузео оштрији став. Вучићеви противници чине ситуацију у земљи напетијом него што би требало, покушавајући да се на тај начин "обрачунају са актуелном влашћу и добију поене позивајући се на патриотизам", прецизирао је амбасадор. 

О притисцима на Београд: Неће постати лакше

"Притисак на Србију је изузетно јак и неће ослабити. Притисак ће само расти, јер је Западу веома важно да се Србија придружи санкцијама. Али у српском случају то није битно из економских већ политичких разлога. Запад жели да створи јак антируски фронт, јер је Србија, у његовим очима, проруска рука у Европи", изјавио је Боцан-Харченко.

Дипломата је додао да су се притисци на Београд помало одразили на "атмосферу односа" с Москвом, иако Србија још не одступа од своје позиције.

"Потребно је уложити додатне напоре да наша сарадња остане на добром нивоу и пронаћи нова решења", закључио је амбасадор. 

image