Русија

Рјабков упозорио Вашингтон: Не тестирајте наше стрпљење

Конгресмени који позивају америчког председника Џозефа Бајдена да испоручи Кијеву муницију са осиромашеним уранијумом нису свесни последица по безбедност НАТО-а, каже руски дипломата
Рјабков упозорио Вашингтон: Не тестирајте наше стрпљење© Tanjug/Martial Trezzini/Keystone

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да конгресмени који позивају америчког председника Џозефа Бајдена да испоручи Кијеву муницију са осиромашеним уранијумом нису свесни последица по безбедност НАТО-а.

"Изгледа да конгресмени нису свесни последица по безбедност Алијансе под вођством САД и на свеукупну перспективу, барем релативне нормализације наших односа са Вашингтоном", рекао је Рјабков и позвао САД да не иду путем ескалације.

Према његовим речима, опасност од таквог курса за Русе је очигледна, јер се види да практично не постоји номенклатура у погледу наоружања и војне опреме која се не би испоручивала Украјини.

"Разматра се све више и више убојитих комплексних савремених система великог домета како би њима 'заситили' украјинско бојно поље", навео је он и додао да тако САД настављају да потврђују своју директну умешаност у сукоб.

Подсетимо, раније су четири висока америчка републиканска посланика послала писмо америчком председнику Џозефу Бајдену у којем га позивају да помогне Украјини касетном муницијом. Апел су потписали шефови одбора за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол и Комитета за оружане снаге Мајк Роџерс, чланови сличних структура у Сенату Џим Риш и Роџер Викерс.

Не тестирајте стрпљење Москве

Руски званичник је упозорио да САД, које намеравају да наставе да шаљу беспилотне летелице изнад Црног мора и изазивају руску реакцију.

Он је истакао да је амерички дрон, који се срушио прошле недеље, био у области где је Москва увела посебан режим због Специјалне војне операције и да је ова чињеница важнија од "дубине на којој се налази олупина дрона".

"Американци пркосно, цинично, отворено, јавно негирају легитимност оваквих корака (увођење привременог режима коришћења ваздушног простора), исказују намеру да наставе активности те врсте. Упозоравамо их да не покушавају да се играју са нашим живцима, тестирајући наше стрпљење", рекао је Рјабков.

Заменик министра спољних послова је нагласио да ће у сваком случају безбедност Русије бити у потпуности обезбеђена свим средствима која су на располагању Москви.

"Никакве америчке беспилотне летелице – извиђачке, ударне, стратешке, било шта – не могу да пољуљају нашу одлучност", додао је Рјабков.

Подсетимо, инцидент са америчким дроном догодио се 16. марта у региону Крима, који је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

Изјаве Русије и Кине о неприхватљивости нуклеарног рата сигнал за САД

Заједничко саопштење руског председника Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга о неприхватљивости нуклеарног рата и размештању нуклеарног оружја ван националне територије директан су сигнал Сједињеним Државама, рекао је заменик руског министра спољних послова.

"Не могу, а да не скренем пажњу на чињеницу да документи потписани као резултат ове посете садрже најважнију изјаву о неприхватљивости нуклеарног рата, укључујући и неприхватљивост размештања нуклеарног оружја ван националне територије. Ово је директан сигнал упућен Сједињеним Државама", нагласио је Рјабков.

Он је истакао да су Русија и Кина, заправо, подсетиле "Американце да њихови покушаји нису само да задрже тактичко нуклеарно оружје у Европи, већ да су покушаји да га модернизују и да продубљују интеграцију НАТО-а у тој области, даљим спровођењем заједничких нуклеарних мисија Уговор о неширењу нуклеарног оружја.

"Лидери Руске Федерације и Кине, обраћајући се нашим стратешким противницима, позивају да идемо путем деескалације, стабилизације ситуације, повратка дијалогу, тражења баланса интереса и јачања стратешке стабилности", закључио је руски дипломата.

Рјабков је још једном поновио да је званичан став Москве тај да не сме доћи до нуклеарне претње.

Ипак, он је додао да је свет данас ближи нуклеарном конфликту него што је то био случај током последњих неколико деценија. 

О договору о ограничењу нуклеарног арсенала

Дипломата је прокоментарисао и ситуацију са споразумом о ограничењу нуклеарног арсенала, у којем је Русија ове године суспендовала своје учешће.

Рјабков је нагласио да ће повратак Русије у договор зависити од процене да ли Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство и Француска имају нуклеарне капацитете које би могли искористити за напад на Москву. 

Да би се Русија вратила у споразум, САД ће морати да измене политику коју сада воде према Москви, објаснио је он.

image