Русија

Комисија потврдила: НАТО отварао војне објекте у Украјини под маском биолошких лабораторија

САД су, како би заобишле све међународне споразуме који им стоје на путу распоређивања војних база на територијама суверених земаља, формирале војне биолошке лабораторије, тврди потпредседница Државне думе
Комисија потврдила: НАТО отварао војне објекте у Украјини под маском биолошких лабораторија© Tanjug/ Jae C. Hong

Комисија за парламентарну истрагу активности америчких биолабораторија пронашла је доказе који потпуно потврђују да су, под маском биолабораторија у Украјини, формирани војни објекти САД и НАТО, рекла је потпредседница Државне думе и копредседавајућа комисије, Ирина Јароваја.

"Наша истрага је у потпуности потврдила да су у Украјини, под маском биолабораторија, формирани војни објекти САД и НАТО-а", рекла је Јароваја на завршном састанку комисије.

САД су, како би заобишле све међународне споразуме који им стоје на путу распоређивања војних база НАТО-а на територијама суверених земаља, формирале војне биолошке лабораторије, појаснила је она.

Према њеним речима, Вашингтон је увек видео "свој посебан геополитички интерес у стварању разних структура под спољашњом контролом у Украјини".

САД прикупљају биоузорке Украјинаца

Сједињене Америчке Државе прикупљају биоузорке Украјинаца и чак проучавају реакцију локалног становништва на одређене патогене, стварајући тако себи не само могућност да подстичу ширење локалних епидемија, већ и могућност да их контролишу, рекао је потпредседник Савета Федерације Константин Косачев.

Глобални план војно-биолошког ширења у друге државе не спроводи само Пентагон и америчке обавештајне службе, већ и корпорације које су повезане са њима, нагласио је Косачев.

"У САД је створено око 400 лабораторија двоструке намене. Информације коју САД добијају из резултата истраживања оваквих лабораторија омогућује им да управљају и контролишу ширење епидемија", додао је заменик.

Географија лабораторија није случајна

Косачев је додао да географија биолошких активности САД није случајна, па оне стварају одскочну даску за могућу војну офанзиву на Руску Федерацију.

"Географија биолошких истраживања САД није случајна, она се спроводе у предложеним подручјима за распоређивање контингената држава чланица НАТО-а, заправо се стварају услови и одскочна даска за могућу војну офанзиву на нашу земљу", рекао је он.

Сједињене Америчке Државе на овај начин крше скоро све одредбе Конвенције о биолошком оружју, закључио је Косачев.

"Комисија долази до закључка да својим понашањем у области глобалне биолошке безбедности САД крше готово све фундаменталне одредбе Конвенције о забрани развоја, производње и складиштења бактериолошког, биолошког и токсичног оружја и о њиховом уништењу", нагласио је потпредседник Савета Федерације.

Према његовим речима, из садржаја документа који је припремила комисија, извлачи се недвосмислен закључак - биолошки програм САД има очигледну двоструку сврху. 

Ефикасан рад комисије 

Деловање руске парламентарне комисије имало је ефекта, све је више земаља забринуто због присуства америчких биолошких лабораторија на својим територијама, казао је Косачев.

"Наша комисија је током читавог периода свог рада користила све међународне платформе које су јој на располагању за информисање светске заједнице. Данас можемо са сигурношћу рећи да су наши напори дали ефекта", рекао је он током састанка комисије.

Према његовим речима, рад комисије се креће "у правом смеру".

Парламентарна комисија је открила незаконите, антихумане активности америчких лабораторија у Украјини и натерала светску заједницу да размисли о растућим претњама безбедности не само својих земаља, већ целог човечанства, закључио је потпредседник Савета Федерације.

Савет Федерације и Државна дума претходно су припремили заједничко саопштење којим позивају власти различитих светских земаља да траже податке од америчког Конгреса о раду америчких биолошких лабораторија у својим државама.

Парламентарна комисија Савезне скупштине за испитивање околности повезаних са стварањем биолошких лабораторија америчких специјалиста на територији Украјине организована је на иницијативу Државне думе.

Комисија се састоји се од 14 посланика и 14 сенатора, који су припремили завршни извештај, који је једногласно усвојен.

image