Русија

Руска делегација при ОЕБС-у: Нуклеарним оружјем желимо да спречимо евентуални напад

Безбедносна ситуација у Европи гора је него на врхунцу Хладног рата, а одлука о размештању нуклеарног оружја у Белорусији донета је како би се спречио потенцијалан напад
Руска делегација при ОЕБС-у: Нуклеарним оружјем желимо да спречимо евентуални нападwww.globallookpress.com © MFA Russia

Русија категорички одбија све изјаве којима се Москва осуђује за "агресивну нуклеарну реторику" и одлуку о размештању тактичког нуклеарног наоружања у Белорусији, поручили су данас из руске делегације при ОЕБС-у. 

Главни циљ руског нуклеарног оружја је да "спречи нуклеарни напад", а, узимајући у обзир војну претњу која долази са Запада, Минск и Москва су постигли договор о сарадњи у овој области, рекла је данас Јулија Жданова, један од чланова руске делегације. 

Према њеним речима, последња одлука руског председника Владимира Путина и белоруског лидера Александра Лукашенка "готово и да се не разликује од вишегодишње политике земаља НАТО-а о спровођењу 'заједничких нуклеарних мисија', током којих су се војници Белгије, Немачке, Италије, Холандије и Турске обучавали коришћењу већ распоређеног нуклеарног оружја САД на територији тих земаља".

Разлика, како је додала, је у томе што Русија и Белорусија неће разместити нуклеарно оружје на туђој земљи, већ на својој територији, односно, у оквиру Савезне државе. 

Руска делегација је указала и на веома лошу безбедносну ситуацију у Европи, која се процењује да је сада у горем стању него за време Хладног рата.

"И обични грађани виде да је безбедносна ситуација у Европи гора него на врхунцу Хладног рата. Војне активности НАТО блока су максимално агресивне", а Алијанса ради и на проширењу, упозорила је Жданова.

Она је оптужила Запад да путем испоруке новог оружја продужава конфликт у Украјини, и додала да све то ипак неће довести до тога да Кијев преломи ситуацију на фронту у своју корист. 

"Даља испорука наоружања и муниције Кијеву неће довести до жељеног ефекта и преокрета на бојном пољу, али ће зато сигурно продужити конфликт, исцрпити економију Европе и нанети још већу штету одбрамбеној способности земаља чланица НАТО".

image