Свет

Трамп о најави размештања нуклеарног оружја у Белорусији: Сами смо криви

Користи се реч која почиње на "н", директно и без околишања, написао је бивши председник САД, критикујући администрацију Џозефа Бајдена
Трамп о најави размештања нуклеарног оружја у Белорусији: Сами смо кривиGetty © Alex Wong/Getty Images

Бивши председник САД Доналд Трамп је изјавио да су Американци сами довели до тога да руски председник Владимир Путин најави размештање тактичког нуклеарног оружја у суседној Белорусији.

Руски председник је изјавио да га је на такав корак навела одлука Лондона да Украјини испоручи муницију са осиромашеним уранијумом, додавши да се на тај начин не крше обавезе из уговора СТАРТ.

"Идемо! Баш као што сам и предвидео, сада се играмо са 'великим стварима'. Користи се реч која почиње на 'н', директно и без околишања", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Трут" ("истина"), мислећи на нуклеарно оружје.

Он је за тренутну ситуацију окривио администрацију актуелног председника Џозефа Бајдена у текућој кризи.

"Ову ситуацију смо изазвали ми – то се дешава када имате некомпетентне људе који воде вашу владу. Све што могу да вам кажем је, МОЛИТЕ СЕ!", додао је Трамп. 

Трамп је говорио о претњи од ескалације сукоба још откако је Вашингтон најавио слање својих главних борбених тенкова "абрамс" Кијеву у јануару.

"Прво долазе тенкови, онда долазе нуклеарне бомбе. Завршите овај луди рат, САДА. То је тако лако!", написао је он том приликом.

Доналд Трамп, који намерава да се кандидује за републиканског кандидата на предстојећим председничким изборима у САД 2024, у више наврата је изјавио да до кризе не би дошло да је он председник, односно да би завршио сукоб у Украјини за 24 часа откако би био поново изабран.

"Имаћемо трећи светски рат ако се ускоро нешто не догоди", упозорио је Трамп почетком месеца.

"Ја сам једини кандидат који може да да ово обећање: спречићу трећи светски рат", рекао је бивши председник.

image
VV inauguration
banner