Русија

Песков: Реакција Запада неће утицати на одлуку о размештању нуклеарног оружја у Белорусији

Запад жели да заташка тему терористичког напада на Северни ток, али ми ћемо наставити да чинимо све што је у нашој моћи да се то не догоди, поручио је портпарол Кремља
Песков: Реакција Запада неће утицати на одлуку о размештању нуклеарног оружја у Белорусијиwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Реакција Запада неће утицати на планове Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје у Белорусији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Таква реакција, наравно, не може да промени планове Русије. Руски председник Владимир Путин је све објаснио у својим недавним изјавама, овоме нема шта да се дода", рекао је Песков.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин рекао је у суботу да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је објаснио да "Русија не преноси своје нуклеарно оружје на Белорусију, већ ради оно што су САД радиле деценијама".

Он је прецизирао да ће изградња складишног објекта бити завршена 1. јула и истакао да ће они распоредити оружје без кршења обавеза из Уговора СТАРТ. 

Према његовим речима, разлог за такав корак била је најава да ће Велика Британија испоручити Украјини пројектиле са осиромашеним уранијумом. 

Путин је истовремено напоменуо да је Белорусија дуго тражила да на својој територији постави руско нуклеарно оружје.

" У принципу, радимо све оно што су они (САД) радили деценију. Они имају савезнике у одређеним земљама и њихови носачи су обучени, њихове посаде су обучене. У принципу, ми радимо све што они раде већ деценију. Они имају савезнике у одређеним земљама. И ми ћемо урадити исто. Управо ме је Александар Григоријевич Лукашенко упитао за ово", рекао је Путин.

Запад жели да заташка тему терористичког напада на Северни ток

Песков је навео да западне земље предузимају све могуће мере да "пригуше" тему експлозија у Северном току, али да ће Русија наставити да чини све што је у њеној моћи да да се то не догоди.

Он је додао да су оправдани захтеви за надокнаду штете која је настала услед саботаже овог гасовода. 

"Ако се ради о учешћу у саботажи једне или више држава, а подаци говоре да тако велики терористички напад на критичну инфраструктуру не би могао бити извршен без учешћа државне специјалне службе са свим својим потенцијалима. Онда ће, наравно, ово бити потпуно оправдано питање", навео је портпарол Кремља.

Директор одељења за економску сарадњу руског Министарства спољних послова Дмитриј Биричевски изјавио је да Москва може да покрене питање надокнаде штете за подривање Северног тока. 

"Не искључујемо да ће се кад тад покренути питање надокнаде штете услед саботаже гасовода Северни ток", рекао је он.

Руски дипломата је подсетио да је након појављивања истраге америчког новинара Симора Херша, стална мисија дистрибуирала нацрт резолуције Савета безбедности УН о независној међународној истрази онога што се догодило.

"Чак и овде западне земље активно саботирају рад на нацрту резолуције, позивајући се на недостатак 'доказа' међународне истраге. Упркос томе, намеравамо да наставимо да инсистирамо на свеобухватној и отвореној међународној истрази са обавезним учешћем руских представника", додао је дипломата.

image
VV inauguration
banner