Русија

РТ Балкан истражује: Руско оружје које доноси превагу на фронту

Која су три најчешће употребљивана типа високопрецизног наоружања, које руска армија интензивно користи последњих недеља, што је за резултат имало значајно повећање губитака у редовима украјинске војске
РТ Балкан истражује: Руско оружје које доноси превагу на фронтуwww.globallookpress.com © Leonid Faerberg

Руска армија наставља да по предњем делу украјинске одбране, али и његовој тактичкој и оперативној дубини, стрпљиво „мрви“ украјинске снаге. Основни циљ је наношење што већих губитака непријатељу, како у живој сили, тако и материјално-техничким средствима. На посебном нишану су артиљеријско-ракетни системи (вучне и самоходне хаубице, вишецевни лансери ракета), основни борбени тенкови, системи ПВО, командна места, објекти за производњу наоружања, муниције и остале борбене опреме.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је истакао да су главни правци руске операције у овој фази фокусирани на уништавање украјинских војноидустријских капацитета, као и на појачавање притиска на логистичка чворишта и линије, преко којих се украјинској војсци доставља муниција и гориво.

Према његовим речима у прва три месеца ове године уништено је 59 вучних хаубица М777, затим 12 самоходних хаубица "паладин", 14 вишецевних лансера ракета ХИМАРС (све америчке производње), као и 30 самоходних хаубица различитог типа које су украјинској војсци испоручене из Пољске, Немачке, Француске и Чешке.

Вођена артиљеријска граната "краснопољ"

"Краснопољ" је имао доста успеха приликом извођења ваздушно-копнене операције руске војске у Сирији, посебно приликом сламања џихадистичке одбране у рејону Абу Камал (операција деблокаде гарнизона Дејр ез Зор).

То је високопрецизни артиљеријски (хаубички) пројектил опремљен разорно-парчадним типом бојеве главе. Развио га је Конструкторски биро из Туле (Конструкторское бюро приборостроения). Монтажна трака за комплетирање ових пројектила се налази у ОАО "Ижмаш".

"Краснопољ" се на циљ наводи помоћу ласерског снопа који је део аутоматизованог система за управљање ватром "малахит". Овај маркер углавном користе специјалне јединице, али се у последње време иста опрема поставља и на извиђачке беспилотне летелице ("орлан-30"). Захваљујући примени ове технологије постижу се одлични резултати у прецизности артиљеријске ватре.

Овај "паметни" пројектил је веома ефикасан у уништавању складишта наоружања и муниције. На великој даљини је у стању да директно погоди ватрену тачку са утврђеним непријатељем, или укопано артиљеријско оруђе са посадом. Захваљујући својој прецизности, неретко се употребом ове муниције могу напасти и оклопна борбена техника непријатеља, транспортна средства и слично.

На основу ових искустава руски инжењери раде на перманентном унапређењу пројектила "краснопољ". Последње његове верзије имају могућност сателитског навођења. Прецизност на максималним даљинама достиже респектабилних 90 одсто (од 10 граната, 9 ће погодити зону мету). Производи се у два калибра 152мм и 155мм (извозна верзија). Ефективни домет пројектила је до 25км.

Оквирна цена за модернизовану верзију пројектила који носи ознаку "краснопољ М" је 35.000 америчких долара.

Руски ЈДАМ – ваздухопловне навођене високопрецизне бомбе

Иако је руска армија у првим месецима Специјалне војне операције нанела озбиљне губитке украјинској ПВО она се показала жилавијом него што се то мислило. Украјина је у наоружању поседовала заиста велики број ракетних система ПВО у практично свим дометима, а сталним дотацијама са Запада је одржавала своју функционалност. Тиме је онемогућено да руске Ваздушно-космичке снаге у пуној мери испоље свој ударни потенцијал.

Појавио се и проблем ограничене количине савременог високопрецизног наоружања класе ваздух-земља, посебно ваздухопловних бомби, чија је разорна снага један од пресудних фактора у употреби бомбардерске авијације.

Увидевши овај проблем, руски војноидустријски комплекс је брзо нашао решење. За огромане залихе гравитационих ваздухопловних бомби је развијена релативно јефтина модификација која је омогућила тактичкој ловачко-бомбардерској авијацији, да их употребљава изван домета непријатељске ПВО. На корпус бомбе су преко челичне шине монтиране склопиве крилне површине, које се шире након одбацивања, чиме се ваздухопловна бомба претвара практично у једрилицу, што бомби омогућава да на релативно великим даљинама погоди циљ.

Ефективни домет зависи од висине са које је бомба одбачена. Процене су да бомба која је одбачена са висине изнад 12-13км, може да погоди свој циљ на даљинама и до 50км. Навођење је сателитско.

У међувремену руски војноиндустријски комплекс великом брзином конвертује читав спектар слобонопадајућих ваздухопловних бомби и претвара их у навођене, чиме се добија практично ново убојно средство изузетних могућности.

У перспективи треба очекивати појачану примену ових бомби чија разорна моћ гарантује уништавање посебно отпорних војних објеката израђених од армираног бетона, фортификација, командних места, подземних скровишта (фабрике и складишта), елемената критичне инфраструкуре итд.

Дронови-камиказе "лансет"

Ради се о правом откровењу Специјалне војне операције. Тактичка беспилотна летелица-камиказа "лансет" је намењена за уништавање широке гаме земаљских циљева, пре свега оклопних борбених средстава, система ПВО, и посебно артиљеријског оруђа (вучног и самоходног).

Напада се буквално све што оператор може да уочи на фронту. У томе му помаже оптоелектронски уређај, који захваљујући квалитетном каналу за комуникацију обезбеђује стабилан видео-линк све до момента удара у циљ. Показало се да овај канал веома тешко може да се омета средствима за електронску борбу.

У садејству са "лансетима" обично лете и извиђачке тактичке беспилотне летелице "фортуна" које имају још квалитетнију опрему за осматрање бојишта. Ова опрема обезбеђује летелици/оператору, да са велике висине види замаскиране објекте, па и индивудалне покрете пешадије. Комбинација извиђачке беспилотне летелице "фортуна" и дронова-камиказа "лансет" се у реалној борбеној употреби показала као пун погодак.

У последње време се види да украјинска војска чини све да умањи погубне ефекте примене "лансета" тако што додатно утврђује своје ватрене позиције, заграђује их жичаним преградама, покрива маскирним мрежама.

Ипак, чини се да и поред тога стално каскају за противником пошто се у борбу уводе побољшани, тежи модели "лансета", који не само да пробијају жичане преграде, него се све више острвљују и на основне борбене тенкове. Они не само да имају већу разорну моћ, него и ефективни домет. Оператор који управља овом високопрецизном летећом мином, може да нападне циљ који се налази на даљини 65+км.

Ради се о модуларној летелици коју је могуће наоружати парчадно-разорном или кумулативном бојевом главом(најчешће са пуњењем који производи оба ефекта). Постоји у лакшој и тежој варијанти. Лакша је намењена за уништавање груписане живе силе, док је тежа верзија вишенаменска.

 

image
VV inauguration
banner