Свет

Амерички стручњак: Западни тенкови вероватно ће у Украјини нестати у диму

Модерне америчке и немачке тенкове већ у Сирији и Ираку уништавале су старе руске противтенковске гранате, док је британски "челенџер" прегломазан за кретање по фронту, пише бивши високи званичник Пентагона Стивен Брајен
Амерички стручњак: Западни тенкови вероватно ће у Украјини нестати у диму© Tanjug/AP Photo/Pavel Golovkin

Немачки, британски и амерички тенкови који су стигли или стижу ових дана у Украјину имају неке добро познате недостатке и Руси су највероватније спремни да их искористе, а што је најгоре ниједан од њих нема активне одбрамбене системе, врло важне у заштити тенка и његове посаде од напада противтенковским оружјем.

У ауторском тексту за портал "Оружје и стратегија" некадашњи високи званичник Пентагона Стивен Брајен пише да ниједан од западних тенкова који су најављени као појачање у Украјини, без обзира да ли је реч о немачком "леопарду", америчком "абрамсу" или британском "челенџеру" нема реактивни оклоп, већ онај који је уграђен у сам тенк познатији као НЕРА. Уз то он напомиње и да је робусни "челенџер" са својих 69 тона претежак за многе украјинске мостове и прегломазан за кретање по споредним, блатњавим путевима.

За разлику од њих, руски тенкови имају реактивни оклоп чија је главна функција да експлодира када га погоди пројектил, а та експлозија или преусмерава пројектил или га онеспособљава. Такви оклопи дизајнирани су тако да не направе штету околној пешадији или другим возилима. 

"Британци, Немци и посебно Американци дуго су сматрали да им не треба оваква врста оклопа за њихове борбене тенкове дизајниране 70-их и 80-их година прошлог века и да они могу да одговоре на већину претњи. Ипак, Ирак и Сирија пољуљали су то уверење пошто су многи тенкови 'абрамс' и 'леопард' били уништени руским антитенковским пројектилима које су користили борци ИСИС-а".

Ако је немачки и амерички оклоп могао да буде уништен са старијим типом муниције, било је лако закључити да су западни тенкови у ризику, закључује аутор и додаје да су Руси одмах уочили рањивост "леопарда" пред руским антитенковским оружјем.

САД су од 2017. године почеле да раде на реактивном оклопу названом "енгл тајлс" и до 2019. почеле су да га уграђују на "абрамсе", док најновије верзије овог тенка имају јединствен слојевит оклоп који наводно садржи и осиромашени уранијум, али ова верзија тенка неће бити испоручена Украјини, истиче се у тексту.

Додаје се да, у међувремену, Украјинци додају на немачке "леопарде" спољни оклоп који скидају са руских уништених или оштећених тенкова, али да се ради о оклопима који су неколико генерација иза најновијих верзија оклопних система.

"Журба са којом Украјина надограђује своје 'нове' западне тенкове са реактивним оклопом указује нам на нешто друго: ови нови тенкови нису много бољи него што су пре били", напомиње аутор.

Он истиче да испоручени западни тенкови, немачки, британски и амерички, немају ни тзв. активни одбрамбени систем за који описује да је вероватно најбољи за заштиту тенка. Такве системе имају руски тенкови, али они који су тренутно ангажовани у Украјини нису опремљени њима.

Он закључује да, "нажалост", нећемо видети како би се одговарајуће опремљени западни тенкови показали у борбама Украјини.

"Врло је вероватно да ће бројни главни борбени тенкови из Европе и Сједињених Држава нестати у диму, заједно са својим посадама", закључује се у тексту.

image
VV inauguration
banner