Русија

Руска служба безбедности запленила 700 килограма кокаина међународног картела (ВИДЕО)

У Москви су идентификована три страна лица која су покушала да у Европској унији продају велику количину кокаина из Латинске Америке, саопштила је ФСБ
Руска служба безбедности запленила 700 килограма кокаина међународног картела (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Cover Images

Око 700 килограма кокаина, којим тргује међународни картел, вредан више од две и по милијарде рубаља (око 30,3 милиона америчких долара) заплењено је у Московској области, саопштила је Федерална служба безбедности (ФСБ).

"У Москви су идентификована три страна лица која су покушала да продају велику количину кокаина из Латинске Америке. Два држављана Колумбије и један из ЕУ су у Русију допутовали специјално да би прокријумчарили дрогу", саопштила је обавештајна служба.

Према њиховим информацијама, реч је о "још једној међународној групи која је покушала да искористи Русију за транзит и продају дроге". Њихов задатак је, према ФСБ-у, био да у Москви приме пошиљку кокаина која је већ увезена и потом је пошаљу у државе Европске уније. Планирано је да се део дроге прода у Русији, додаје се у саопштењу.

"Приликом хапшења чланова картела пронађено је 699 килограма кокаина. Вредност заплењене пошиљке на руском црном тржишту, према процени стручњака, премашује 2,5 милијарди рубаља, док би малопродајна вредност могла да донесе троструко већи профит", додали су у одељењу.

Да би спровео план, картел је користио складиште у Московској области које је изнајмило физичко лице одабрано како би се прикрио идентитет правог корисника.

Против тројице странаца је покренут кривични поступак, упућени су у притвор, а прети им казна до 20 година затвора, преносе "РИА Новости".

Ово је само један од многих канала за снабдевање кокаином и хероином преко Русије у ЕУ, откривених у протекле четири године, прецизирала је ФСБ и додала да се борба против трговине дрогом одвија у јеку "покушаја низа западних држава да дестабилизују међународни систем контроле дроге".

Конкретно, секретар Савета безбедности Николај Патрушев је више пута изјавио да је легализација било које дроге у Русији недопустива.

image