Свет

Глобална употреба кокаина достигла рекордни ниво

Европа и Северна Америка остају највећа појединачна тржишта за кокаин, а следе Јужна и Централна Америка и Кариби
Глобална употреба кокаина достигла рекордни нивоwww.globallookpress.com © Bodo Schackow

Глобална потражња за кокаином достигла је рекордни ниво, а коришћење ове супстанце се брзо опоравило након пандемије ковида, констатује се у извештају Канцеларије УН објављеном у четвртак.

Северна Америка и Европа убедљиво предњаче у потрошњи ове недозвољене супстанце. Канцеларија Уједињених нација за дрогу и криминал (УНОДЦ) саопштила је да је узгој коке порастао за 35 одсто између 2021. и 2022. године.

Како показују нови подаци, у Западној и Централној Африци појавиле су се нове линије снабдевања. Дилери дроге су чешће користили међународне поштанске услуге како би дрогу доставили корисницима.

Европа и Северна Америка остају највећа појединачна тржишта за кокаин, а следе Јужна и Централна Америка и Кариби.

Употреба кокаина у Африци и Азији остала је и даље "ограничена". Међутим, Гада Вали из УН је изјавила да могућност ширења тржишта кокаина у овим регионима представља реалну опасност.

Подаци о запленама сугеришу да је улога Африке, посебно Западне и Централне Африке, као транзитне зоне кокаина на путу ка европским тржиштима, значајно порасла од 2019. године.

Према овом извештају, и укупна количина, као и број великих заплена кокаина, достигли су рекордне нивое у Африци током 2021.

У извештају се тврди да је корона вирус озбиљно пореметио тржишта дроге, пошто су међународна путовања била озбиљно ограничена, а ноћни клубови и барови затворени.

"Међутим, најновији подаци ипак сугеришу да је овај пад имао мали утицај на дугорочне трендове", тврди се у извештају. Заправо, "глобална понуда кокаина достигла је рекордни ниво."

Остали подаци показују да је употреба крек кокаина у порасту у неколико западноевропских земаља, укључујући Велику Британију, Белгију, Француску и Шпанију.

Такође, у Украјини се тржиште ширило, али је од почетка сукоба прошлог фебруара потражња у овој земљи драстично поремећена.

image