Србија и Балкан

Канцеларија УН: Албанци главни играчи на тржишту кокаина у Европи

У извештају се истиче да су Албанци чак постали фактор смањења велепродајне цене кокаина
Канцеларија УН: Албанци главни играчи на тржишту кокаина у Европи© Peter Kneffel

У последњој деценији, албанске криминалне групе постале су главни играчи на тржишту кокаина у Европи, саопштено је из Канцеларија Уједињених нација за борбу против наркотика и организованог криминала (УНОДЦ), преноси "Албанијан пост".

У најновијем извештају о "кокаинској мрежи" 2023. године представљене су главне транспортне везе са једног континента на други, а држављани Албаније, како се наводи, ослањају се на широк спектар сарадника.

У извештају се истиче да су Албанци чак постали фактор смањења велепродајне цене кокаина, а разлог томе је врло једноставан.

"Имамо значајан пад велепродајне цене кокаина у Холандији, почев од 2012. године, а то се приписује улози албанских трговаца кокаином у куповини кокаина директно на његовом извору", наводи се у извештају.

Из тог разлога, белгијске власти су потврдиле да су албанске групе међу онима који су укључени у изношењу кокаина из луке Антверпен и проширење њихове улоге у набавци кокаина и развоју контаката у Јужној Америци.

Из Холандије се кокаин даље дистрибуира у друге европске земље, у чему Албанци опет играју важну улогу, посебно у транспорту ка Италији и Албанији.

Канцеларија Уједињених нација наглашава да је следећа дестинација Велика Британија, где се процењује да Албанци имају значајну контролу над тржиштем кокаина.

То је потврдила и Национална агенција за криминал (НЦА) у Британији, која је пре годину дана писала да Албанци управљају највећим делом тржишта кокаина у земљи, са запањујућих укупно шест милијарди фунти прихода.

Албански грађани на челу криминалног окружења такође су успели да се населе у Колумбији, Еквадору, Перуу и Панами.

Они могу да купе кокаин за 4.000 долара по килограму у Јужној Америци, а затим га продају за 30.000 евра када стигне у европске луке, уз помоћ густе мреже корумпираних званичника и лучких оператера у великим трговачким центрима.

Према извештају, рута за транспорт из Јужне Америке је пошиљка са контејнерима свежег воћа, типичан начин скривања кокаина који стиже у морске луке Балкана.

Рат балканских банди

Када су у питању тако велике количине кокаина и профита, конкуренција се јавља и између криминалних група, а то се углавном види у балканским бандама, наводи се у извештају.

Од 2015. године банде су вршиле циљана убиства у Црној Гори, Србији и Албанији а ови сукоби су се проширили на неколико земаља ЕУ па су изолована убиства пријављена  и у Аустрији, Немачкој, Грчкој, Холандији и Шпанији.

Међутим, процењује се да балканске криминалне групе користе селективно насиље, а не неселективно.

Као конкретан случај, у извештају се помиње погубљење познатог албанског гангстера Бледара Муче, десне руке Ардијана и Флоренца Чапјаса из Елбасана, кога је убио атентатор у Антверпену, у Белгији, у нарученом убиству.

Док су албанске банде веома активне у примању пошиљки кокаина широм западне Европе, посебно у лукама Белгије и Холандије, нешто кокаина стиже и у главну албанску луку Драч.

"Заплена кокаина у Албанији значајно је порасла од 2018. године, услед великих појединачних заплена у луци", наводи се у извештају и додаје да је заплењено 613 килограма у 2018. и 137 килограма  2019.

Како се наводи заплена 400 килограма кокаина у мају 2021. од стране полиције на Косову, у пошиљци меса из Бразила, показује везу између балканских и италијанских трговаца наркотицима, након што је пошиљка стигла из луке Ђоја.

Албански органи за спровођење закона такође су указали на нови начин трговине: кокаин се може сакрити у тешка возила и послати трајектом из Италије у Албанију, са намером да настави у друге земље ЕУ.

Црногорске власти су процениле да је полиција у периоду од 2017. до 2021. године запленила више од 30 тона кокаина широм света у случајевима у којима су били криминалци из Црне Горе а  криминалне организације шкаљарски и кавачки клан су идентификоване као моћне и високоризичне организоване криминалне групе у земљи.

У извештају се наводи да мање истражена тржишта кокаина у источној Европи углавном снабдевају албанске и српске криминалне групе.

Посебно се чини да су српске криминалне групе дуго биле активне у трговини кокаином из Еквадора на Балкан, али и у балтичке државе и Руску Федерацију док Албанци, с друге стране, блиско сарађују са актерима који се налазе у Литванији у промету кокаина у Руску Федерацију преко балтичких држава.

Налази извештаја засновани су на изјавама најпрестижнијих светских агенција за спровођење закона.

image