Русија

Русија позвала Унеско да прекине подршку Украјини: Напад на Кремљ је напад на светску баштину

Прекид подршке администрацији председника Владимира Зеленског је веома важан како би се спречило даље уништавање споменика културе, саопштило руско представништво при Унеску
Русија позвала Унеско да прекине подршку Украјини: Напад на Кремљ је напад на светску баштинуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Званично представништво Руске Федерације при Унеску осудило је јучерашњи покушај напада дроновима на Кремљ, за који је Москва оптужила Кијев, позвавши ову организацију да одустане од подршке кијевском режиму. 

"Убеђени смо да кијевски режим, који је пао толико ниско да је напао објекат који је изузетно вредан за цело човечанство, нема морално право да добија подршку Унеска. Захтевамо од генералног директора УНЕСКО-а да осуди акције чији је уништавање објекта који имају статус светске културне баштине".

Представништво Русије додаје да су осуда и прекид подршке администрацији председника Владимира Зеленског "веома важни" како би се Кијев "натерао да испуњава међународне обавезе", као и да би требало да буду кажњени због напада на споменике руске културе. 

Руска Федерација тумачи напад на Кремљ као "грубо нарушавање међународних обавеза на које се Украјина обавезала, укључујући и Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине".

У складу са овим документом, свака држава која је потписала Конвенцију о заштити светске културне и природне баштине "обавезује се да неће предузимати никакве намерне акције које би директно или индиректно могле да нанесу штету културној и природној баштини која се налази на територији других држава потписница Конвенције".

Москва, за крај, подсећа да Кијев прима значајна финансијска средства из фонда Унеска, и да таква држава не би требало да прима подршку ове организације.

 

image