Свет

Брисање историје: И споменици причају причу коју Украјина не жели да чује

Акција брисања сопствених корена у Украјини се наставља
Брисање историје: И споменици причају причу коју Украјина не жели да чујеwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apai

Рада Украјине данас је усвојила нацрт закона украјинског Министарства културе који предвиђа поједностављену процедуру за уклањање споменика који су на неки начин повезани са СССР-ом или Руском империјом, рекао је данас украјински министар културе Александар Ткаченко.

Крајем прошле године, у децембру, Ткаченко је, подсетимо, иступио са иницијативом да се из државног регистра обришу сви културни споменици Украјине који представљају симбол Руске империје или, како је казао, "совјетске тоталитарне политике и идеологије".

Ипак, покушаји брисања историје и "декомунизације" Украјине почели су још 2015. године. Тада је донет закон којим је донета наредба о уклањању свих споменика из совјетског периода, али са малим изузећем. Кијев је ипак одлучио да "остави у животу" оне споменике који су били подигнути у част жртава или победа током Другог светског рата. 

Директор украјинског центра за национално сећање Антон Дробович данас је казао да је само током прошле године због закона о декомунизацији у Украјини демонтирано 145 споменика. 

Осим напада на материјалне споменике културе у Украјини, у току су напади и на духовност, због, како тврде у Кијеву, веза са Москвом. Епицентар ових напада данас је у Кијевско-печерксој лаври, иако се прогони свештенства, паљење храмова и малтретирање верника дешава и у другим делова земље.

image
VV inauguration
banner