Русија

Кличко: Најмасовнији напад на Кијев од почетка сукоба

Тренутно је око 1.000 потрошача без струје у Сумској области, а око 1.200 потрошача у Черниговској области, саопштила је национална енергетска компанија "Укренерго"
Кличко: Најмасовнији напад на Кијев од почетка сукобаGetty © Roman Pilipey / Stringer

Након синоћних ваздушних напада широм Украјине је дошло до нестанка струје. Национална енергетска компанија "Укренерго" је јавила да су дистрибутивне мреже у Харковској, Сумској и Черниговској области Украјине и деловима Доњецке Народне Републике (ДНР) и Херсонске области под контролом Кијева уништене.

Украјински медији су касно синоћ обавестили јавност да експлозије одјекују у многим украјинским градовима, укључујући и престоницу, и да су радиле сирене за ваздушну узбуну, а било је експлозија и пожара и на приморју, у Одеси.

"Тренутно је око 1.000 потрошача без струје у Сумској области, а око 1.200 потрошача у Черниговској области", прецизирала је украјинска компанија и додала да је и у Херсонској области дошло до оштећења и да је поправка у току како би се струја вратила потрошачима.

Ипак, према наводима компаније, производња електричне енергије у потпуности покрива потрошњу. "Извоз у Молдавију се наставља ноћу и дању, а од данас је настављен извоз у Пољску. У Украјину нема увоза", додала је компанија.

Кијев је синоћ био подвргнут најмасовнијем нападу од почетка Специјалне војне операције (СВО), рекао је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко у интервју за канал "Кијев".

Авијација трупе "Запад" на купјанском правцу је ударила на позиције стране плаћене војске у области Харков, рекао је представник медијског центра "Запад" Сергеј Зибински.

Такође, додао је официр, руски војници су уништили две диверзантско-извиђачке групе - из 14. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 103. одвојене бригаде територијалне одбране. Спречили су тада три покушаја украјинске војске да се размести на предње позиције.

Како је јавио представник медијског центра "Центар", на краснолиманској линији фронта је уништена војска и војна техника Оружаних снага Украјине. 

"Руски бомбардери су напали непријатељска упоришта и складишта муниције, а посада тешких бацача пламена је напала објекте Оружаних снага Украјине", рекао је.

image