Русија

Јак удар руске војске: Оборено 15 дронова, уништени ПВО систем "оса" и складишта наоружања

Данашњи удар на украјинске положаје сличан је догађајима од пре 80 година, када је Црвена армија извела артиљеријски удар на Немце, неколико сати пре њихове офанзиве, отпочевши Курску битку
Јак удар руске војске: Оборено 15 дронова, уништени ПВО систем "оса" и складишта наоружања© Евгений Биятов / РИА Новости

Синоћни напад руске војске на положаје Оружаних снага Украјине у Запорошкој области био је један од најмасовнијих у последњих неколико месеци, рекао је председник покрета "Ми смо заједно са Русијом" Владимир Рогов.

Руске снаге погодиле су складишта и положаје Оружаних снага Украјине у Орехову у Запорошкој области која је под контролом Кијева, казао је Рогов.

"Бучно је у Кијеву, Черниговској, Житомирској, Киривоградској, Одеској, Николајевској, Херсонској и Кијевској области", написао је Рогов на Телеграму.

Према његовим речима, напад руске војске је "био један од најмасовнијих, ако не и најмасовнији напад беспилотних летелица камиказа и крстарећих ракета на циљеве на територијама које контролише режим Зеленског последњих месеци".

И украјински медији су јавили да се у поменутим областима десила серија експлозија. Према информацијама званичног ресора, који упозорава становништво, у осам региона Украјине објављена је узбуна за ваздушни напад.

Руска авијација поразила непријатељску војску у Бахмуту

Јуришна авијација армије Јужног војног округа нанела је ударе на Веселоје и Бахмут (Артјомовск) и поразила непријатељску војску, рекао је представник медијског центра "Југ" Вадим Астагјев, преноси ТАСС.

Према његовим речима, авиони групе "Југ" напали су извиђачко командно место и складиште муниције 81. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у области Серебрјанке у Доњецкој Народној Републици (ДНР).

Притом, војници групе "Југ" су вишецевним ракетним системом "торнадо-С" уништиле непријатељску војску и технику стационирану у насељу Александровка. Изведени су ракетни удари и према пунктовима, где се привремено налазила 50. и 30. бригада украјинске војске у насељима Дружовка и Часов Јар.

"Нападима авијације, ватром из артиљерије војне групације 'Југ' поражени су одреди противника на подручјима насеља Красно, Богдановка, Ступочки и Часов Јар у ДНР", наведено је у извештају руског Министарства одбране о стању на фронту за данашњи дан.

"Данашњи удар на логистику и складишта у Украјини, као и најмоћнији артиљеријски напад на Часов Јар, сличан је догађајима од пре 80 година, када је Црвена армија почела артиљеријски удар на Немце, неколико сати пре њихове офанзиве, отпочевши Курску битку", поделио је Владимир Соловљов руски новинар на Телеграму.

Како јавља Министарство одбране, руски јуришници настављају да ослобађају западни део Бахмута, а ваздушно-десантне снаге их подржавају и сузбијају непријатеља са бочних страна.

Су-34 напао стране плаћенике у области Харкова

Фронтални бомбардер Су-34 лансирао је вођене бомбе на положаје страних плаћеника у области Харкова, рекао је представник медијског центра "Запад" Сергеј Зибински за "РИА Новости".  

"Посада ловца-бомбардера Су-34 је, користећи универзалне модуле за планирање и корекцију авио-бомби, извршила удар на привремене положаје страних плаћеника у рејону насеља Ивановка", рекао је он.

Бомбом се управља тако што се она, конвенционална бомба која слободно пада, причвршћује за универзални модул за планирање и корекцију. Модул има крило које се расклапа и управљач, има систем за управљање који у аутоматском режиму усмерава бомбу на циљ. Уз помоћ таквог уређаја конвенционална бомба постаје веома прецизна.

У Харкову, у близини села Балаклија, је погођено складиште наоружања и војне опреме украјинске војске, саопштило је руско Министартсво одбране.

Поред тога, навео је један официр, на крупјанском фронту руски војници су уништили две диверзантско-извиђачке групе - из 14. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине и 103. одвојене бригаде територијалне одбране.

У близини Великог Бурлука, специјалне јединице су уништиле противваздушни ракетни систем "оса".

Руска војска поразила украјинску у 107 округа

У масовном нападу на територију Украјине, руска војска је, према подацима Министарства одбране Русије, поразила 96 украјинских артиљеријских јединица, надјачана је војска и техника у укупно 107 округа.

Конкретно, "Јужна" група Оружаних снага Русије, која се бори на доњецком фронту, у претходна два дана елиминисала је више од 380 украјинских војника и 15 возила, саопштило је руско Министарство одбране током данашњег брифинга.

Поред тога, уништена су два складишта муниције - 54. механизоване и 80. ваздушно-јуришне бригаде украјинске армије у ДНР.

Руска војска је на херсонској линији фронта у претходна два елиминисала више од 50 украјинских војника, седам возила и хаубицу "мста-Б". Притом, руски системи противваздушне одбране уништили су 15 украјинских дронова у истом периоду, додаје Министартсво.

У Крупјанску и Краснолиманску, Кијев је у протекла два дана изгубио око 120 војника, прецизирало је Министартво.

image