Русија

Каква је улога Велике Британије у прављењу украјинске "прљаве бомбе"?

Русија тврди да има доказе да Запад, нарочито Велика Британија, помажу Украјини да направи "прљаву бомбу" и ескалира ситуацију
Каква је улога Велике Британије у прављењу украјинске "прљаве бомбе"?www.globallookpress.com © © Stefan Sauer

Након што је руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио западне колеге из НАТО-a да Украјина планира да употреби "прљаву бомбу" и ескалира сукоб, начелник генералштаба руске војске Валериј Герасимов и начелник британског штаба одбране Тони Радакин разговарали су телефоном о тој могућности.

Радакин је, како је саопштило британско министарство одбране, одбацио наводе Русије да Украјина планира акције за ескалацију сукоба и поновио трајну подршку Уједињеног Краљевства Украјини.

Министри спољних послова Француске, Британије и Сједињених Држава рекли су раније Шојгуу да сви одбацују "провидно лажне наводе Русије“. Украјина је саопштила да је руска оптужба знак да Москва сама планира такав напад и да ће кривити Кијев.

Из руског министарства одбране поручују да је Кијев под западним вођством већ започео практичну примену плана. Руководство Источног рударско-прерађивачког комбината, које се налази у граду Жуте Воде Дњепропетровске области, као и Кијевског института за нуклеарна истраживања, добило је задатак да направи "прљаву бомбу". Рад на њој је већ у завршној фази.

Шеф јединице за нуклеарну, биолошку и хемијску заштиту руске војске, генерал пуковник Игор Кирилов, саопштио је да Министарство одбране Руске Федерације има информације о планирању кијевског режима да изврши провокацију тако што ће детонирати такозвану "прљаву бомбу“ или нуклеарну бојеву главу мале снаге.

Провокација има за циљ да оптужи Русију да користи оружје за масовно уништење на украјинском позоришту операција које би покренуло моћну антируску кампању у циљу подривања поверења у Москву, навео је Кирилов и подсетио да је украјински председник Владимир Зеленски на Минхенској безбедносној конференцији 19. фебруара ове године, најавио да планира поново да успостави Украјину као нуклеарно наоружану државу.

Такође треба напоменути да је, од почетка специјалне војне операције, Зеленски више пута позивао земље НАТО-а да изврше удар на Руску Федерацију, саопштено је из руског министарства.

"Шта НАТО треба да ради? Потребни су нам превентивни удари, како би знали шта ће им се догодити ако употребе (нуклеарке). И не обрнуто, не чекајте руске нуклеарне ударе", рекао је Зеленски и касније опет позивао свет да удари Кремљ ако Русија изврши нападе на "центре одлучивања" у Кијеву.

Кирилов је указао на на могућност компликоване радијационе ситуације која може да се развије око нуклеарне електране Запорожје, највеће нуклеарне електране у Европи.

Од 24. фебруара до сада, територија нуклеарке Запорожје претрпела је 39 ватрених напада Оружаних снага Украјине (АФУ), укључујући 10 беспилотних летелица и 29 различитих артиљеријских система.

Напади које је АФУ извела на електрану нису изазвали узнемиреност светске заједнице јер, према мишљењу разних америчких стручњака, удар артиљеријских граната великог калибра на контејнере са истрошеним нуклеарним горивом неће изазвати знатан ризик, а нуклеарни реактори отпорни су на пад цивилног авиона, рекао је он.

Међутим, прогноза наших стручњака о развоју радијацијске ситуације коју су даље потврдиле релевантне европске научне организације показала је да ће испуштање радиоактивних материја погодити готово целу Европу.

Штавише, упркос посети генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), АФУ нису одустали од покушаја да спроведу субверзивну операцију заузимања електране. У септембру и октобру, специјалне јединице АФУ покушале су да искрцају своје снаге преко резервоара Каховка и да преузму нуклеарну електрану под контролу.

Према доступним информацијама, двема украјинским организацијама је директно наређено да направе такозвану "прљаву бомбу". Радови су у завршној фази, рекао је руски војни званичник.

"Имамо информације о контактима Канцеларије председника Украјине и представника Уједињеног Краљевства у вези са могућим пријемом технологија за стварање нуклеарног оружја. У ту сврху Украјина је добила релевантне производне и научне капацитете", каже Кирилов.

У Украјини постоје предузећа нуклеарне индустрије која поседују залихе радиоактивних супстанци које се могу користити за прављење "прљаве бомбе". Реч је о три оперативне нуклеарне електране: Јужноукрајинској, Хмељницкој и Ровној нуклеарној електрани са девет базена за складиштење истрошеног нуклеарног горива који садрже до 1,5 хиљада тона уранијума обогаћеног до 1,5 посто оксида.

Више од 22.000 горивних склопова налази се у нефункционалној нуклеарној електрани Чернобиљ са одлагалиштима радиоактивног отпада, као и производи за које се претпоставља да користе уранијум-235 и плутонијум-239 који чине окосницу нуклеарног пуњења.

"Више од 50.000 кубних метара радиоактивног отпада који је погодан и као окосница за стварање 'прљаве бомбе' може се складиштити у недавно основаном предузећу 'Вектор' намењеном за прераду радиоактивног отпада на одлагалиштима радиоактивног отпада 'Бурјаковка', 'Подлесни' и 'Россоха' у Приднепровском хемијском комбинату", навео је Кирилов.

Штавише, Источни рударско-прерађивачки комбинат вади руду уранијума на два од три окна капацитета до 1.000 тона годишње (постројење обухвата три окна за вађење руде уранијума, од којих су два – Ингулскаја и Смолинскаја – у функцији, док једна од њих – Новоконстантиновскаја – тренутно у изградњи).

Такође треба нагласити да Украјина има на располагању научну базу: Харковски институт за физику и технологију. Њени научници су били укључени у нуклеарни програм СССР-а где су још у функцији различити системи за тестирање, укључујући термонуклеарне системе Ураган.

Друга база је Институт за нуклеарна истраживања Националне академије наука Украјине који се налази у Кијеву. Његов ББП-М реактор се користи за истраживања која претпостављају употребу високоактивних радиоактивних материјала.

"Желим да подсетим да 'прљава бомба' представља контејнер са радиоактивним изотопима и експлозивним пуњењем. У случају експлозије пуњења, контејнер се уништава, а радиоактивна супстанца уситњава ударним таласом који производи радиоактивну контаминацију на великим површинама и може изазвати радијациони морбидитет", рекао је шеф одељења за заштиту од нуклеарних претњи.

Уранијум оксид који чини део истрошених горивних елемената ускладиштених у истрошеном нуклеарном гориву и базенима за складиштење нуклеарних електрана може се користити као радиоактивна супстанца. Ради се о радиоактивним материјама које потичу из складишта истрошеног нуклеарног горива у нуклеарној електрани у Чернобиљу.

"Кијевски режим планира да закамуфлира експлозију ове врсте убојних средстава под изванредним дејством руске нуклеарне бојеве главе мале снаге која у свом набоју садржи високо обогаћени уранијум. Присуство радиоактивних изотопа у ваздуху биће забележено сензорима Међународног система за праћење инсталираног у Европи уз даље оптужбе Руске Федерације за коришћење тактичког нуклеарног оружја", рекао је Кирилов.

Он је подсетио да је овакву технологију информационог ратовања Запад већ користио у Сирији када су Бели шлемови снимали пропагандне снимке о употреби хемијског оружја од стране тамошњих владиних снага. Једна од најрезонантнијих и најраспрострањенијих епизода је провокација коју су поменута невладина организација и њихови покровитељи починили 4. априла 2017. године у Кан Шејхуну.

Користећи ову провокацију као изговор, Американци су извели ракетни удар на авио-базу Шајрат не чекајући почетак истраге и, тим пре, одлуку Савета безбедности УН, грубо кршећи међународно право.

Врло је вероватно да ће се овај сценарио користити и у овом случају, сматра званичник руске војске.

Детонација радиолошке експлозивне направе неминовно ће довести до радиолошке контаминације до неколико хиљада квадратних метара.

Укратко, Украјина има мотив да употреби "прљаву бомбу", као и научне, техничке и производне капацитете да је направи. Украјина очекује да ће провокација "прљаве бомбе" застрашити становништво, повећати прилив избеглица и оптужити Руску Федерацију за нуклеарни тероризам, закључио је Кирилов и поручио да је Министарство одбране организовало сузбијање могућих провокација Украјине и упозорило снаге да делују у условима радиоактивне контаминације.

image