Русија

Јасна намера провокације: Циљ "прљаве бомбе" је да се оптужи Русија

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов поручио je да је употреба "прљаве бомбе" планирана провокација од стране Кијева
Јасна намера провокације: Циљ "прљаве бомбе" је да се оптужи Русијаwww.globallookpress.com © © Waltraud Grubitzsch

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговарао је телефоном са начелником штаба одбране Велике Британије Ентонијем Радакином о могућој употреби "прљаве бомбе" од стране Украјине, саопштила је данас служба Министарства одбране Русије.

У саопштењу се даље наводи да према пристиглим информацијама из разних земаља, укључујући и Украјину, кијевски режим припрема провокацију на својој територији везану за детонацију "прљаве бомбе" – нуклеарног оружја ниског учинка.

Герасимов je, иначе, први пут од маја телефоном разговарао и са председавајућим Здруженог генералштаба америчке војске, генералом Марком Милијем, тврди за Ројтерс неименовани амерички званичник. Детаљи нису саопштени.

Из руског министарства одбране поручују да је Кијев под западним вођством већ започео практичну примену плана. Руководство Источног рударско-прерађивачког комбината, које се налази у граду Жуте Воде Дњепропетровске области, као и Кијевског института за нуклеарна истраживања, добило је задатак да направи "прљаву бомбу". Рад на њој је већ у завршној фази.

Први заменик представника Русије при УН Дмитриј Пољански изјавио је данас да ће Русија послати генералном секретару УН Антонију Гутерешу допис у вези са планираном провокацијом Кијева о употреби "прљаве бомбе".

Радакин је у разговору истакао да ће Велика Британија наставити да подржава кијевски режим.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу раније је пренео своју забринутост колегама из Сједињених Држава, Француске и Турске због могуће употребе "прљаве бомбе" од стране Кијева.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је "Шојгу предочио Западу претњу да би Кијев могао да употреби "прљаву бомбу" а на њима је да одлуче да ли томе желе да верују или не".

image