Русија

Разлика између прљаве и нуклеарне бомбе - обе изазивају рак

Да ли је прљава бомба исто што и нуклеарна?
Разлика између прљаве и нуклеарне бомбе - обе изазивају ракwww.globallookpress.com © © Peter Casolino/ ZUMAPRESS.com

Руски министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је своје колеге из НАТО-a да Украјина припрема напад под лажном заставом у оквиру ког ће употребити "прљаву бомбу".

Запад и Кијев су то одмах одбацили као неистину, али нервоза расте, нарочито јер многи сматрају да је прљава бомба исто што у нуклеарна, што није тачно.

Регулаторна нуклеарна комисија Сједињених Држава (УСНРЦ) дефинише прљаву бомбу као тип радиолошке дисперзивне направе (РДД) која комбинује конвенционалне експлозиве попут динамита, са радиоактивним материјалом.

Комисија инсистира да прљава бомба ни на који начин није слична нуклеарном оружју или нуклеарној бомби.

"Нуклеарна бомба ствара експлозију која је милионима пута јача од прљаве бомбе. Облак радијације од нуклеарне бомбе може да се прошири на стотинама квадратних миља, док радијус дисперзије прљаве бомбе може да обухвати неколико блокова или километара од експлозије. Прљава бомба није 'оружје за масовно уништење' већ 'оружје масовног ремећења' будући да су контаминација и нервоза главни циљеви терориста", наводи УСНРЦ.

Углавном, прљава бомба не испушта довољно радијације да убије људе или изазове тешка обољења. То не значи да прљаве бомбе не могу да изазову штету. Сама експлозија може да изазове много штете људима и зградама. "Прљави" део бомбе су радиоактивне честице које се распршују после експлозије.

Када прљава бомба експлодира, радијација се шири по зградама, двориштима, парковима, улицама, улази у вентилацију аутомобила... Све то треба темељно очистити, што значи месеце рада и значајне суме новца.

Зависно од количине и врсте радиоактивног материјала који се употреби, као и од правца ветра, опсег може бити поприличан, тако да осим стварних повреда и штете на зградама, радиоактивни материјал може да изазове дуготрајне здравствене последице - рак.

image