Русија

ФСБ ухапсила чланове исламистичке гериле Шамила Басајева (ВИДЕО)

Осумњичени су приведени истражном органу који ће подићи оптужницу због разбојништва, оружане побуне и покушаја убиства службеника државних органа безбедности
ФСБ ухапсила чланове исламистичке гериле Шамила Басајева (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Vladimir Svartsevich/Russian Look

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) привела је тројицу чланова исламистичке гериле Шамил Басајев и Хатаб, који су учествовали у убиству 84 псковска падобранца 2000. године, саопштио је руски Истражни комитет.

ФСБ и Истражни комитет су у току рада на овом случају формирали базу доказа која указује да су у овом злочину учествовали руски држављани, становници Кабардино-Балкарске Републике.

Ухапшени су Батиров Анзор, рођен 1980. године Казанчев Асланбек, рођен 1971. године, и Накусов Тајмураз, рођен 1979. године. Сви су учесници кабардијског џемата, исламистичке терористичке организације, прецизира ФСБ у свом саопштењу.

Осумњичене су ухапсили чланови Главне управе руског МУП-а за Северно-кавкаски федерални округ у Баксану, Чегему и селу Нартан и привели их истражном органу, који ће подићи оптужницу због разбојништва, оружане побуне и покушаја убиства службеника државних органа безбедности.

Сада, како наводи Истражни комитет Руске Федерације, истрага разјашњава "улогу и конкретне радње ових особа у току напада".

ФСБ наставља да тражи учеснике у терористичким злочинима, који су се догодили претходних година, који су избегли кривичну одговорност.

Псковски падобранци погинули су 2000. године у Чеченији у борби са вишеструко надмоћнијим снагама војске Шамила Басајева и Хатаба. Ово је једна од најтрагичнијих епизода антитерористичких операција на Северном Кавказу 2000-их година.

image