Русија

ФСБ спречио нападе на нуклеарна постројења у Русији

Иза напада стоји украјинска служба, јављају медији
ФСБ спречио нападе на нуклеарна постројења у Русијиwww.globallookpress.com © Stefan Sauer

Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије спречила је нападе на своја нуклеарна постројења на Дан победе, преносе медији.

Како пишу "РИА Новости", напад је организовала специјална служба Украјине, а мета су били више од 30 далековода Лењинградске и Калињинске нуклеарке, што је требало да доведе до застоја нуклеарних реактора.

Терористи су успели да дигну у ваздух једну кулу далековода и минирају њих четири у Лењинградској области. Постављен је експлозив и испод седам кула далековода Калињинске нуклеарке.

Заплењено је 36,5 килограма експлозивног материјала С-4, 61 детонатор стране производње и 38 тајмера, јавља ФСБ.

Руска служба успела је да приведе две особе, а објављена је потерница и за још једним држављанином Украјине и Русије, који се сада налази у Белгији. Све учеснике диверзије обучила је украјинска служба који су тренинг прошли у Кијевској и Николајевској области Украјине. Они су незаконито прешли преко руско-белоруске границе у Псковској области Русије, а у Белорусију су, како се наводи, стигли преко Пољске.

Како пишу медији, приведене су још две особе - држављани Русије - за које се сумња да су помагали диверзантима. Њихов задатак је био да реше проблеме који се тичу логистике.

ФСБ јавља да су приведена лица признала умешаност у инцидент. Испитивање се за сада наставља, а службе раде на проналаску свих осталих лица за које се сумња да су умешана у диверзију. 

image