Русија

Путин: За Русију је дошло време самоопредељења

Култура и уметност, области чији је смисао да уједињују људе, данас су се нашле у епицентру геополитичке конфронтације, рекао је председник Руске Федерације
Путин: За Русију је дошло време самоопредељења© Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

За Русију је наступило време самоопредељења, борбе за право да буде оно што јесте. Нашој држави нису потребни стандарди који су грубо наметнути споља, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

"Ми се са великим поштовањем односимо према наслеђу светске културе. У нашој земљи једноставно је немогуће замислити покушаје да се нешто 'укине'. Међутим, гледајући шта се дешава у свету, све јасније схватамо да нам нису потребне смернице или стандарди грубо наметнути споља који сузбијају сваку оригиналност развоја. За нас је, заправо, сада време самоопредељења, борбе за право да будемо своји", поручио је Путин у видео-обраћању поводом отварања Академије креативних индустрија у уметничкој колонији кластеру "Таврида" на Криму.

Како је додао, култура и уметност, области чији је смисао да уједињују људе, данас су се нашле у епицентру геополитичке конфронтације.

"Покушавају да 'укину' све што је повезано са Русијом, да избришу из цивилизацијског наслеђа. На тај начин они кажњавају, пре свега, саме себе, својим народима и грађанима ускраћују могућност да се упознају са правим ремек-делима", рекао је руски лидер.

Такође је нагласио да руска култура носи "посебну вредносну поруку која говори о снази милосрђа, међусобног поштовања, о најважнијим духовним и моралним основама" које се морају сачувати.

image