Русија

Путин: Бразил водећи трговинско-економски партнер Русије

Све потешкоће између две земље биће исправљене преласком на обрачуне у националним валутама, казао је руски председник
Путин: Бразил водећи трговинско-економски партнер Русијеwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Бразил је водећи трговинско-економски партнер Русије у Латинској Америци и наш потенцијал за сарадњу је веома добар, изјавио је руски председник Владимир Путин након телефонског разговора са бразилским лидером Лулом да Силвом, преносе "РИА Новости".

"Бразил је водећи трговинско-економски партнер Русије у Латинској Америци, иако је због потешкоћа у прорачунима наш трговински промет благо опао, али генерално, потенцијал је веома добар, док је прошле године био рекордан", казао је Путин на састанку са члановима организације "Пословна Русија" поводом Дана руског предузетништва.

Руски председник је навео да ће се све потешкоће исправити на исти начин као што то се то урадило са другим земљама, у другим регионима света, преласком на обрачуне у националним валутама и пренео најбоље жеље руским привредницима од бразилског лидера.

"Желим да свим учесницима нашег данашњег састанка и уопште целој пословној заједници Русије пренесем најбоље жеље, жеље за успехом и просперитетом у пословању од бразилског председника", додао је Путин.

Претходно је Путин казао да је Русија саставни део светске економије.

"Русија је, ма колико то сметало нашим непријатељима, неодвојиви учесник глобалне економије, где сада долази до дубоких, радикалних промена, мењају се трговински и производни ланци као и глобални финансијски систем. Оживљавање историјских и развој нових традиција домаћег предузетништва један је од кључних фактора друштвене стабилности и суверенитета Русије", нагласио је Владимир Путин.

Решавање сукоба у Украјини

У Кремљу су саопштили да је руски председник бразилском лидеру потврдио отвореност руске стране за дијалог за решавање сукоба у Украјини.

"Владимир Путин је изнео фундаменталне оцене о развоју ситуације око Украјине, истовремено потврдивши отвореност руске стране за политички и дипломатски дијалог, који Кијев и његови западни спонзори и даље блокирају", наводи се.

У саопштењу се додаје да су двојица лидера размотрила питања у вези са заједничким радом у оквиру БРИКС-а и других мултилатералних платформи.

Лула да Силва: Спреман сам да разговарам и са Москвом и са Кијевом

Бразилски председник је током разговора са руским председником потврдио спремност да се укључи у дијалог са Москвом и Кијевом о потрази за миром у Украјини.

"Управо сам разговарао телефоном са руским председником Владимиром Путином. Потврдио сам спремност Бразила, заједно са Индијом, Индонезијом и Кином, да се укључи у дијалог са обе стране у сукобу у потрази за миром", написао је Лула да Силва на Твитеру.

Он је раније рекао да би САД и Европа требало да почну да разговарају о постизању решења у Украјини, а не о подстицању сукоба. Бразилски лидер је позвао земље које нису укључене у сукоб у Украјини да преузму одговорност за унапређење преговора за решење, као и да обезбеде Русији "минималне услове" за окончање овог сукоба. 

Осим тога, Лула да Силва је предложио стварање формата налик Г20 за разговор о ситуацији у Украјини.

image