Русија

Путин: Украјински губици катастрофални, САД се све директније укључује у сукоб

Одавно су прешли црвене линије Москве, зато смо и започели Специјалну војну операцију. На примену муниције са осиромашеним уранијумом одговорићемо истом мером, упозорава председник Русије
Путин: Украјински губици катастрофални, САД се све директније укључује у сукоб© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Циљеви и задаци Специјалне војне операције у Украјини остају непромењени, мање корекције су могуће у зависности од ситуације, поручио је данас председник Русије Владимир Путин на састанку са војним новинарима.

Ове промене, како је објаснио, пак нису фундаменталног карактера, јер ће Москва наставити да постепено ради на демилитаризацији Украјине.

"Никада нам не би пало на памет да дође до конфликта са Украјином да смо са њом имали нормалне, људске односе и да Украјина није постала анти-Русија", поручио је руски председник.

Он је подсетио да је Украјина настала тек 1922. године и да је НАТО хтео да од Русије одузме њену историјску територију на којој је живело становништво које је говорило на руском језику. А сада ови "захвални потомци" скидају споменике свом оснивачу - Лењину.

"Украјина не треба да постоји на рачун Русије на територијама које су историјски наше, уколико са Москвом не развија нормалне односе", подвукао је председник Русије. 

Украјинци изгубили 160 тенкова и 360 оклопних возила

Истакао је да Русија жели добре односе са свим земљама бившег СССР-а, као и са Западом. Ипак, наводи да је Запад искористио Украјину како би створио проблеме Русији.

Коментаришући ситуацију на фронту, Путин је нагласио да противник до сада, од почетка офанзиве, није имао успеха ни на једном делу фронта - "њихови губици су катастрофални".

Ипак, лидер Русије је признао да се ради о великој офанзиви, која је почела 4. јуна и током које Кијев користи стратешке резерве земље. Оценио је да је негде од 25 до 30 одсто војне технике која је дошла из других земаља до сада већ уништена, док је, када је реч о људству, отприлике исти број рањених и ликвидираних.

Губици руске стране су десет пута мањи него украјински, штета је што украјинско руководство крије ове податке од становништва, додао је председник. 

Од почетка офанзиве, украјинска војска је изгубила више од 160 тенкова и 360 оклопних возила, док су, како је навео, за исти период онеспособљена 54 руска тенка, од којих је део ипак могуће поправити. 

Запад је повукао малтене све оружје које има у складиштима и предао га Украјини, оно је остало још само у Израелу и Јужној Кореји, али ће и оно убрзо нестати, оценио је.

Упитан о нападима на ХЕ Каховку, Путин је рекао да Москва није имала никакав интерес да нападне хидроелектрану, јер је овај напад изазвао велике проблеме за територију која се налази под контролом руске стране.

Ипак, како је даље навео, Украјинци су овим нападом направили сами себи проблеме за њихову офанзиву која је у току. Било би боље да је нису напали и да су кренули у офанзиву преко Дњепра, укупна штета би била мања, иако би за саму Украјину она била велика, закључио је.

Подсетио је да су Украјинци намерно нападали хидроелектрану како би је уништили и да су у тој намери брану гађали ХИМАРС-ом.

Напади на пограничну територију Русије имају за циљ да Русија "раштрка" своје снаге, да део војске повуче са фронта, објаснио је.

"У свему томе нема ничега доброг, али је могло претпоставити да ће се противник тако понашати. Проблем ће свакако бити решен", рекао је Путин. "Потребно је ојачати одбрану граница", што ми већ и радимо, и то поприлично брзо. Тренутно у Белгородској области Русије, најчешћој пограничној мети кијевског режима, нема никога из Украјине, поручио је руски лидер.

Руске службе ће да појачају рад

Упитан да прокоментарише рад украјинске службе на територији Русије, он је рекао да се Москва са тим бори, али је и истакао да, за разлику од Кијева, Москва не може да се понаша исто као и кијевски режим, јер је тамо реч о режиму, а Русија је држава. Због тога, како је појаснио, Русија не може да изводи терористичке нападе, јер је једна озбиљна држава, али ће зато службе морати да појачају свој рад. Све то што украјинска агентура покушава да уради само још једном показује праву терористичку природу украјинског режима, али ситуација још није таква да би требало увести војно стање у земљи, оценио је.

Као још једно поље битке навео је и информациони простор. Због тога је, како је рекао, битно да се омладини јасно објасни став руске стране путем истих тих информационих канала.

Током разговора са војним кореспондентима, Путин је истакао да данас нема потребе да дође до нове мобилизације, јер се људи сами добровољно јављају у великом броју. Од почетка године више од 150.000 људи је потписало договор са Оружаним снагама Русије и то добровољно.

Путин се дотакао и теме испоруке западног оружја Кијеву, и рекао да то није у складу са међународним правом, али да се ту ништа не може урадити јер те земље имају неке своје геополитичке циљеве који су усмерени против Русије. Ипак, лидер је истакао да ови планови на крају неће бити реализовани. 

Специјална војна операција, како је рекао касније, и јесте одговор на то што су одређене земље прешле црвену линију Москве, само што се овај пут Русија одлучила за борбе. Напади на енергетски систем Украјине, уништавање седишта главног обавештајног одељења Украјине је такође одговор на прелазак наших црвених линија, подвукао је председник Русије.

Москва ће и у будућности наставити да изводи прецизне нападе на кључне објекте, а не као што то ради украјинска страна, додао је он.

Радимо на томе да руска армија постане најбоља на свету

Одговарајући на питање о стању одбрамбено-индустријског комплекса земље, Путин је нагласио да је производња основног наоружања у Русији повећана 2,7 пута за годину дана, док је производња најнеопходнијег оружја повећана за чак десет пута. У исто време, лидер је признао да се Русија у одређеним тренуцима суочила са дефицитом, на пример, дронова или високопрецизног оружја, али је руска војска до сада ефикасније користила оно чиме располаже него што је то случај са украјинском војском.

Специјална војна операција показала нам је на чему треба да порадимо и како да ојачамо нашу одбрану, рекао је он. У исто време, истакао је да војно-индустријски комплекс ради максимално активно и да оружје и техника постају све модернији и ефикаснији - оружје је све прецизније и све дужег домета. Радимо на томе да руска армија постане најбоља на свету, поручио је Путин.

Скренуо је пажњу и на то да су актуелне борбе извукле из сенке ефикасне људе, те додао да сматра да такве појединце треба подржати и "гурати напред". Са овим се, како је казао, слажу и у Генералштабу. Како је даље навео, за нешто мало више од годину дана израсла је једна група јако способних млађих наредника, који су се добро показали у борбама.

Десетине, стотине приватних предузећа који до сада нису имали никакве везе са одбрамбено-војним комплексом земље сада се јавило да нам помогну, односно, да се укључе на различите начине у нашу производњу у целини. Испоставило се да могу да производе још нешто осим оно на шта су навикли.

"То је наша велика предност, која је и мене изненадила", рекао је Путин у разговору са новинарима. 

Имамо доста муниције са осиромашеним уранијумом 

Упитан да прокоментарише медијске натписе да ће осим Лондона, осиромашени уранијум Кијеву можда послати и Вашингтон, Путин је поручио да Русија има пуно такве муниције са осиромашеним уранијумом, те уколико она буде примењена против ње, Москва ће одговорити истом мером. Ипак, он је нагласио да Русија неће бити прва која ће искористити ово оружје - "уколико буде било потребно, искористићемо га".

Председник је прокоментарисао и споразум о житу за који се веже пуно проблемa од његовог потписивања прошле године у јулу. Како је објаснио, Русија до сада још није изашла из споразума искључиво због пријатељских веза са земљама Африке и Јужне Америке које зависе од украјинског жита.

"Не радимо то за Украјину, већ за пријатељске земље Азије и Африке", рекао је Путин.

Један од проблема, како је навео руски лидер, је тај што се коридори којима се превози жито користе за нападе на руске бродове.

"Буквално, јуче или прекјуче је извршен напад дроновима на наш брод који је чувао 'Турски ток'. Њега су напала четири беспилотна пловила. Три су одмах уништена, а четврти је скренуо са курса и накнадно је уништен. Одмах затим појавила су се још четири дрона. А за то време смо видели да се неутралној зони налазио беспилотни апарат стратешке обавештајне службе САД-а. По свему судећи он је наводио дронове".

"Сједињене Америчке Државе се све директније укључују у овај конфликт и провоцирају озбиљну међународну безбедносну кризу. Напад на наш ратни брод је веома озбиљна ствар и они морају да знају да ми то знамо" закључио је Путин.

Додао је да Москва разматра да изађе из Споразума о житу и да самостално шаље жито у најсиромашније земље потпуно бесплатно.

image