Русија

Русија све ближа одлуци о забрани промене пола

До сада скоро 400 чланова парламента подржало иницијативу
Русија све ближа одлуци о забрани промене пола© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Државна дума Руске Федерације усвојила је предлог закона о забрани промене пола на пленарној седници у првом читању. У документу, достављеном доњем дому крајем маја, предлаже се да се успостави потпуна забрана медицинских интервенција у циљу промене пола, наводе "РИА Новости".

Према речима потпредседника Државне думе Петра Толстоја, скоро 400 чланова парламента је подржало иницијативу.

Предлогом закона се изузимају урођене аномалије код деце. У тим случајевима лекарска интервенција је дозвољена, али само по одлуци лекарске комисије, а не само једног лекара, напоменуо је Толстој.

Председник Државне думе Вјачеслав Володин је истакао да чак и није реч о операцији, већ да је неприхватљива ситуација када приватне клинике "за 30-60 хиљада рубаља" (од 300 до 600 евра) издају сертификате који омогућавају промену пола у документима".

Први заменик шефа фракције Комунистичке партије Николај Коломејцев је изнео мишљење да закон треба да има директну примену.

У новембру прошле године Државна дума је усвојила закон који предвиђа казну до десет милиона рубаља (109.500 евра) за ЛГБТ пропаганду, промену пола и пропагирање педофилије. 

Поред тога, Парламент је усвојио закон о забрани ЛГБТ пропаганде, педофилије и промене пола у рекламама, медијима, књигама, филмовима и аудиовизуелним форматима. Такве информације су окарактерисане као забрањене за децу.

image