Русија

"Чувамо Русију за потомство": Посланици Думе одлучују о забрани промене пола

Руси постављају баријеру за продор западне антипородичне идеологије
"Чувамо Русију за потомство": Посланици Думе одлучују о забрани промене полаGetty © James Alcock/Getty Images

Посланици свих пет фракција Државне думе поднели су већу на разматрање измене и допуне закона којим се забрањују медицинске интервенције чији је циљ промена пола. У том случају и матичним службама би било забрањено да мењају документе на основу лекарских уверења о промени пола.

Текст документа објавио је у уторак на Телеграм каналу потпредседник Државне думе Петар Толстој, пренела је руска агенција Тасс.

Након унетих измена, Закон о основама заштите здравља грађана у Руској Федерацији сада гласи да се "забрањује обављање медицинских интервенција у циљу промене пола особе, укључујући формирање примарних или секундарних полних карактеристика".

Истовремено се дозвољава се лекарска интервенција у третирању урођених аномалија на полним органима оба пола код деце, али само када о томе одлуче лекарске комисије савезне државне здравствене установе.

Списак таквих институција и процедура одобриће влада Руске Федерације, наводи се у документу.

Предлог закона уводи и забрану матичарима да врше исправке или измене докумената на основу потврда о промени пола које издају медицинске установе. 

Актуелним законом матичним службама дозвољава се да доносе закључке о изменама и допунама докумената грађана који су поднели лекарско уверење о промени пола, што ће убудуће бити неважеће.

Према Толстојевим речима, скоро 400 парламентараца подржало је измене закона, а велики допринос предложеним изменама дала је Група за заштиту хришћанских вредности, као и председник Државне думе Вјачеслав Володин.

"Зашто се то ради? Чувамо Русију за потомство – са њеним културним и породичним вредностима, традиционалним основама, постављајући баријеру продору западне антипородичне идеологије", резимирао је Толстој.

image