Русија

Лавров ексклузивно за РТ: Запад је изгубио Русију, илузија је да можемо бити партнери (ВИДЕО)

Русија мора да гарантује сопствену безбедност, док је други проблем глобализација, под вођством Сједињених Држава, која се намеће свима, са алатима које САД и њихови најближи савезници још увек контролишу, поручио је шеф руске дипломатије

Односи Запада и Руске Федерације одавно су радикално промењени, чак и у већини области су обустављени и не знам када ће се све ово променити. Русија више не може да се ослања на обећања Запада, на споразуме које су западне земље потписале са нама, а који су представљени као прилика за развој конструктивног партнерства, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"У садашњој историјској фази, Запад је изгубио Русију. Не сумњам у ово. И што се пре ослободимо преосталих илузија, то ће вероватно бити боље за наш сопствени развој. Руски председник је врло јасно изнео своју оцену постојећег стања. Он је на бројним примерима показао како је Русија дуги низ година након што је Совјетски Савез престао да постоји, настојала да успостави добре, партнерске, стратешке, а негде и савезничке односе са Западом. И све се то претворило у прах, јер Запад није био спреман за равноправну интеракцију", казао је Лавров у интервју за РТ.

Према његовим речима, Запад је у Русији видео само територију коју треба развијати и користити, у извесном смислу, на колонијални начин. Он је прецизирао да је то живот на рачун других.

"Запад нам је дао технологију. Ево како они размишљају: 'Хајде да себи обезбедимо јефтину нафту, јефтин гас и друге минералне ресурсе којима сте ви богати. А ми ћемо вас снабдети свиме што вам је потребно за културни живот, за развој неке врсте аутомобилске индустрије и тако даље'. Све ово је у позадини. И уништавање свих уговора који су још од времена Совјетског Савеза давали стратешку стабилност, почев од Уговора о антибалистичким ракетама", додао је. 

Руски дипломата је истакао да је Русија била принуђена да суспендује Споразум о стратешком офанзивном наоружању, у условима када су Запад, пре свега Американци, поткопали основне принципе на којима је тај уговор настао.

Говорећи о испоруци авиона Ф-16 Украјини, који како се наводи, може да носи нуклеарно оружје, шеф руске дипломатије је рекао да руски системи који ће надгледати ове авионе неће моћи да разликују авион који није опремљен нуклеарним оружјем и онај који носи нуклеарно оружје.

Против Русије се води геополитички рат

Покушај Запада је да уклони конкуренте, чак и кроз агонију епохе када је доминирао, истиче се његов покушај да задржи хегемонистичку позицију, али тај покушај је неуспешан, сви ово добро разумемо, казао је Лавров.

"На земљи, стварност је одређена процесима који се тамо одвијају. Пре свега, референдуми одржани у четири нове територије. И те одлуке које је тада донело руководство Руске Федерације, Савезна скупштина наше земље. Када су, негде крајем 22. марта, почетком априла, председника у интервјуу питали да ли је Русија спремна за преговоре, он је врло јасно рекао: 'Ми не одбијамо преговоре. Али они који одбијају треба да схвате да што дуже одуговлаче, биће им теже да преговарају са нама'. Ово је општи концептуални оквир у којем ми сада постојимо", навео је.

Према његовим речима, Русија мора да гарантује сопствену безбедност, док је други проблем глобализација под вођством Сједињених Држава, која се намеће свима, са алатима које САД и њихови најближи савезници још контролишу.

"Мислим на механизме поравнања, механизме осигурања транспорта и тако даље, ова глобализација је већ окончана. А свест о потреби регионализације развојних процеса – доминира. То је, рецимо, Шангајска организација за сарадњу и, у ширем смислу, велико евроазијско партнерство. О чему је председник Путин говорио пре неколико година, на самиту Русија-АСЕАН, позивајући све земље нашег огромног заједничког континента да искористе компаративне предности дате од Бога, Бога и природе, како би развили узајамно корисне ланце, логистичке, финансијске, транспортне", прецизирао је.

Увек смо истицали, наставио је Лавров, да остављамо отворена врата за све земље евроазијског континента, укључујући и оне европске земље које ће схватити своју корист од ослањања на природне процесе, а не укључивања у вештачке шеме које Запад гради, на штету својих савезника, које Вашингтон потчињава својим идеолошким, геополитичким играма.

"Тако ће свет бити другачији. А процеси који се сада одвијају, посебно су убрзано почели да се развијају у контексту реакције Запада на нашу Специјалну војну операцију, када смо прихватили изазов који нам је бачен, ти процеси недвосмислено указују на самосталност и независност од било каквих конструкција повезаних са Западом на светској цени", поручио је шеф руске дипломатије.

Велики допринос арапских земаља БРИКС-у

Допринос арапских земаља БРИКС-у је очигледан, јер биће то попуна редова чланица представницима једне од највећих цивилизација, арапске, исламске, и то ће бити од користи јачању оних истих мултиполарних принципа о којима сада говоримо, а који се сада објективно формирају, казао је Лавров, одговарајући на питање новинара какав ће допринос дати арапске земље јачању позиција и перспектива БРИКС-а.

"Што се тиче конкретних кандидата, сви су јаки, и Саудијска Арабија, Емирати, Алжир и Египат. Наравно, сви су они, у одређеној мери, лидери арапског и исламског света. А ово би без сумње обогатило БРИКС. Били бисмо спремни да довољно брзо потражимо решење", навео је.

Шеф руске дипломатије је истакао да у БРИКС-у постоји правило консензуса, као и да је покренут процес усаглашавања ставова о проширењу.

"На самиту, који ће у августу бити одржан у Јужној Африци, лидерима ће бити представљени ставови стручњака о томе како даље о овом питању. Питање је, наравно, деликатно. Јер овде је све јасно, као да је у питању углед државе. Ако се држава жали и не добије одговор, то неће бити, схваћено баш позитивно. Ми то веома добро разумемо и, као што сам рекао, залажемо се за ширење БРИКС-а", поручио је.

image