Русија

Лавров: Циљ Запада јасан - посвађати братске народе Русије и Белорусије

Колективни Запад не одустаје од циничних покушаја фалсификовања историје, преписује уџбенике, искривљује и преправља чињенице, руши споменике, рекао је шеф руске дипломатије
Лавров: Циљ Запада јасан - посвађати братске народе Русије и Белорусије© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service

Циљ Запада је да посвађа братске народе Русије и Белорусије и да не дозволи даље јачање Савезне државе, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, преносе "РИА Новости". 

"Колективни Запад не одустаје од циничних покушаја фалсификовања историје, преписује уџбенике, искривљује и преправља чињенице, руши споменике. Циљ је очигледан, сеје се међунационално и међурелигијско непријатељство, подстиче језички шовинизам, како би се посвађали наши братски народи и како се не би дозволило даље јачање Савезне државе", казао је Лавров на пленарној седници руско-белоруског форума историчара.

Шеф руске дипломатије је додао да се таквој жељи може супротставити само формирањем објективе слике прошлости.

Наиме, он је раније изјавио да западне земље санкцијама и уценама покушавају да утичу на економску сарадњу суверених држава.

"Док су широко заступљене манифестације хегемонизма, унилатеризма, од тога страдају, пре свега, глобални Југ и глобални Исток, јер Запад финансијским уценама и санкцијама упорно покушава да утиче на избор економског модела и трговинских партнера суверених држава, ограничавајући њихове могућности", истакао је.

Он је додао да државе Азије, Африке и Латинске Америке истовремено јачају своје економске позиције, показујући спремност да бране националне интересе.

image