Русија

Лавров: Запад је данас империја лажи, Гутереш чешће да чита Повељу УН-а

Запад затвара очи на упозорења Русије и на нацистичку природу кијевског режима, који од 2014. напада сопствени народ, каже руски министар
Лавров: Запад је данас империја лажи, Гутереш чешће да чита Повељу УН-аwww.globallookpress.com © news.ru via globallookpress.com

Запад је данас права "империја лажи", баш као што је то раније рекао председник РФ Владимир Путин, приметио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Коментаришући последње оптужбе Запада на рачун Русије због проблема који су настали након украјинског напада на хидроелектрану Каховку, Лавров је набројао неке од примера када су западни политичари лажно оптужили Русију за нешто за шта Москва није крива.

Он је подсетио и на то да Кијев још није објавио имена оних које је наводно руска војска ликвидирала у Бучи, те да по том питању напредак није направљен ни након што је Москва позвала УН да се укључи.

Ни данас се, како је даље навео Лавров, на Западу не сећају да је "украјински режим, почевши од лета 2022. године, више пута нападао хидроелектрану уз помоћ, између осталог, и америчких 'химарса'", а не обраћају пажњу ни на то да се Русија крајем прошле године обратила УН-у и упозорила на могућу катастрофу због украјинских напада на ХЕ Каховку.

Исто тако, УН и Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) сада "не реагују на наше поруке о нападима на Запорошку нуклеарну електрану", подвукао је он.

"Ништа од овога што се сада дешава не би било да Вашингтон и Брисел нису подржали крвави државни преврат у фебруару 2014. године и да нису на власт у Кијев довели ултранационалисте. Ништа од овога не би било да није дошло до саботаже Минских споразума и да Запад није радио на томе да Украјину приближи НАТО-у како би створио војну претњу на нашим западним границама. Да су Русији биле дате безбедносне гаранције које је тражила, ништа од овога се не би десило", подвукао је Лавров.

Министар се осврнуо и на нацистичке изјаве кијевског руководства, почевши од председника Украјине Владимира Зеленског, преко осталих званичника - министра одбране Алексеја Резњикова, министра спољних послова Дмитрија Кулебе, секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеја Данилова и бившег саветника шефа канцеларије председника Украјине Алексеја Арестовича. На њихове поруке да људе који живе у Украјини, а блиски су руској култури, треба отерати у Русију, као и на изјаве да Кијев планира да уништи све што је руско на Криму и у Донбасу, Запад не реагује, подсећа Лавров.

На Западу се не говори ни о томе, подсећа Лавров, да су током девет година, почевши од 2014, Украјинци истребљавали становништво на југо-истоку земље.

Циљ овакве културе заборава је да се избрише цео период током којег је "нацистички кијевски режим бомбардовао сопствени народ и грубо саботирао одлуке Савета безбедности УН-а", поручују из Москве.

"Навикли смо на лицемерје западних политичара и њихове двоструке стандарде, али у оваквој ситуацији не може да нас не брине двосмислен став генералног секретара УН-а Антонија Гутереша, који би због своје позиције требало да представља читаву међународну заједницу, а не да служи интересима 'златне милијарде'. Зашто генерални секретар УН-а игра ту игру није јасно. Позивамо га да мало чешће вирне у Повељу УН-а, како не би заборавио на своје пуномоћје и обавезе", рекао је Лавров за "Међународни живот".

image