Русија

Русија може да снабдева сиромашне државе: Москва нуди алтернативу споразуму о житу

Москва би могла да обезбеди сиромашнијим земљама жито из сопствених залиха
Русија може да снабдева сиромашне државе: Москва нуди алтернативу споразуму о житуwww.globallookpress.com © AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Русија је спремна да најсиромашнијим државама обезбеди жито из сопствених залиха, потврдио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Можемо да гарантујемо спремност руске стране да надокнади количине жита из сопствених залиха", рекао је Песков и додао да је само мали део украјинских производа заправо стигао до неразвијених земаља.

Упркос договору, "не тако сиромашне нације у Европи добиле су остатак", прецизирао је Песков.

Напоменуо је да споразум представља ризик и да је мало вероватно да ће и даље бити на снази због немогућности да се гарантује безбедност бродског саобраћаја.

Иако је Москва и даље у контакту са другим страна у споразуму, укључујући УН и Турску, Русија још увек није спрема да изнесе услове који би морали да буду испуњени да би наставила да учествује у договору, навео је портпарол Кремља.

Министарство одбране Русије у суботу је саопштило да Москва обуставља учешће у споразуму о житу због терористичких напада који су се догодили у водама код Севастопоља. Раније данас, заменик министра спољних  послова Русије Михаил Богданов напоменуо је да ће Москва наставити да подржава афричке земље упркос овом потезу.

Према тврдњама министарства, британски стручњаци из града Очаков у Николајевској области учествовали су у планирању напада на руске бродове Црноморске флоте и цивилна пловила који су изведени са девет дронова и седам аутономних поморских беспилотних апарата.

image
VV inauguration
banner