Свет

"Глобал тајмс": Западне санкције су већа претња тржишту хране, него руско напуштање споразума о житу

Одлука Русије да се повуче из споразума одговор је на украјинске нападе на њену флоту, оцењују кинески аналитичари
"Глобал тајмс": Западне санкције су већа претња тржишту хране, него руско напуштање споразума о житуwww.globallookpress.com © © IMAGO/Uwe Meinhold

Критике које западне земље упућују Русији због напуштања споразума о житу заправо су избегавање разговора о суштини проблема, јер се игнорише чињеница да су санкције ових земаља према Русији већа претња глобалном тржишту хране, сматрају кинески аналитичари, а преноси "Глобал тајмс".

Запад је намерно игнорисао чињеницу да су се напади на цивилну инфраструктуру увелико повећали од напада на Керчки мост раније овог месеца, рекао је за "Глобал тајмс" Ли Зигуо из Кинеског института за међународне студије. Он је напоменуо да се одлука Русије о повлачењу из споразуме посматра као одговор на нападе на бродове Црноморске флоте и цивилна пловила.

Ли је додао да све три укључене стране, а посебно Запад, треба да се уздрже од доливања уља на ватру.

Руска влада је навела да су британски оперативци помогли у планирању напада дроном на њену флоту у црноморској луци Севастопољ на Криму у суботу, али је Министарство одбране Велике Британије одбацило ове тврдње.

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је да је "реакција Вашингтона на терористички напад на луку Севастопољ заиста нечувена", приметивши да су се САД уздржале од осуде "непромишљених акција кијевског режима".

Стручњаци тврде да ће повлачење Русије из споразума више утицати на централну и источну Европу, као и на афричке земље.

Запад увек криви Русију због глобалне кризе хране, што је типичан изговор и блаћење Русије, а требало би да се запита шта Москва добија од ремећења глобалног тржишта хране, рекао је за "Глобал тајмс" Ванг Јивеј, директор Института за међународне послове на Универзитету Ренмин у Кини.

Руско министарство одбране у суботу је саопштило да обуставља примену споразума о извозу пољопривредних производа из украјинских лука, наводећи као разлог украјински "терористички напад" на бродове Црноморске флоте и цивилна пловила укључена у обезбеђивање безбедности коридора. 

Украјинске власти нису ни потврдиле ни демантовале да стоје иза овог напада, али су одлуку Русије да суспендује договор о житу назвале "примитивном уценом".

Споразум о житу између Москве и Кијева закључен је у јулу ове године, уз посредовање УН и Турске, са циљем да се омогући извоз пољопривредних производа из Русије и Украјине преко Црног мора, који је заустављен због сукоба између две земље. Договор је тада врло позитивно оцењен као суштински важан за ублажавање глобалне кризе са храном и помагање најсиромашнијим земљама света. 

Ипак, одмах након што је вест о руској одлуци објављена, амерички председник Џозеф Бајден оценио ју је као "просто нечувену", тврдећи да ће се на овај начин "повећати проблем глади".

И ЕУ је позвала Русију да одустане од своје одлуке. 

"Одлука Русије да суспендује учешће у споразуму угрожава извоз преко потребног жита и ђубрива, који су потребни за решавање глобалне кризе хране изазване ратом Русије против Украјине", написао је на Твитеру високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.




image