Свет

Коме иду заправо житарице за најсиромашније

Селективна примена споразума о извозу жита, тврде руски званичници
Коме иду заправо житарице за најсиромашнијеwww.globallookpress.com © © Zhang Tao

Само три одсто хране извезене у складу са споразумом за извоз жита из црноморских лука отишло је у најсиромашније земље, док је више од 50 одсто извезено на Запад, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације.

"Државе које су најугроженије као што су Сомалија, Етиопија, Јемен, Судан и Авганистан добиле су само три одсто извезених житарица, углавном из Светског програма за храну", наводи се у саопштењу Министарства, преноси Ројтерс.

Откако су Русија и Украјина 22. јула у Турској потписале Црноморску иницијативу коју су подржале УН, из Украјине је извезено неколико милиона тона кукуруза, пшенице, производа од сунцокрета, јечма, уљане репице и соје.

Председник Русије Владимир Путин и разни руски званичници су у више наврата истицали да постоје озбиљни проблеми у вези са споразумом, што је изазвало бојазан да би Москва могла у потпуности да се повуче из споразума уколико се њени захтеви не испуне, подсећа британска агенција.

Споразум о извозу жита из црноморских лука истиче 19. новембра.

Подсетимо, украјинске луке раде са само 25 до 30 одсто капацитета, а што омета Русија - тврди Украјина. У Русији пак тврде да се коридор за житарице користи за терористичке акције.

У Русији пак упозоравају да што се тиче извоза из те земље, посао још увек не функционише. Како преноси "Риа новости", руски председник Владимир Путин рекао је прошле недеље да ће, ако се покаже да се хуманитарни коридори за снабдевање житарицама најсиромашнијих земаља користе за терористичке акције, то довести у питање спровођење споразума. За сада нема доказа за ову тврдњу, пише тај руски портал.

Наводно разговори о продужењу не напредују јер се, како је у четвртак изјавио руски велепосланик при УН-у у Женеви, руски проблеми не узимају у обзир на прави начин. Тврде да санкције Запада коче њихов извоз житарица и ђубрива, чак и у сиромашне земље којима су потребне.

image