Русија

Побуна "Вагнера" завршена, Лукашенко са Пригожином постигао договор о деескалацији

Припадници групе "Вагнер" окончали су своју побуну након што је белоруски председник Александар Лукашенко, по налогу Владимира Путина, разговарао са вођом "вагнероваца" Јевгенијем Пригожином и договорио повлачење и деескалацију
Побуна "Вагнера" завршена, Лукашенко са Пригожином постигао договор о деескалацији© Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

"Јевгениј Пригожин прихватио је предлог председника Александра Лукашенка да заустави кретање наоружаних људи 'Вагнера' у Русији и предузме даље кораке за деескалацију тензија", наводи се у саопштењу Лукашенкове канцеларије.

У обраћању јавности поводом оружане побуне групе "Вагнер", председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да је издао потребна наређења и да ће држава заштитити све грађане Русије.

"Русији је потребно јединство и одговорни поступци, морамо да одбацимо све што подрива наше друштво изнутра", поручио је Путин.

Шеф "Вагнера" Јевгениј Пригожин у петак је оптужио Министарство одбране за напад на припаднике његове групе и покренуо оно што је руски председник потом назвао оружаном побуном. 

Руско Министарство одбране демантовало је Пригожинове наводе о нападу и упозорило припаднике "Вагнера" да су преварени "у Пригожиновом злочиначком коцкању и учешћу у оружаној побуни", да су многи њихови саборци већ уочили своју грешку и затражили помоћ да се безбедно врате у своје базе.

У саопштењу се наводи да је таква помоћ већ пружена, а припадници "Вагнера" позвани су да ступе у контакт са представницима Министарства одбране и безбедносним агенцијама што пре, уз истицање да им је гарантована безбедност.

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров поручио је да подржава сваку реч Владимира Путина и навео да су припадници руског Министарства одбране и Руске гарде из Чеченије већ у зонама напетости и да ће извршити своје задатке.

Огласила се и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која је позвала "вагнеровце" да стану уз државу и њеног председника. 

  • 24. јун 2023 • 20:32

    20:32

    Путин и Лукашенко поново разговарали, размотрили детаље преговора са "Вагнером"

    Председник Русије Владимир Путин и председник Белорусије Александар Лукашенко вечерас су поново разговарали телефоном.

    Председник Лукашенко је том приликом обавестио руског председника Путина о детаљима преговора са руководством групе "Вагнер".

    Председник Русије Владимир Путин подржао је преговоре и захвалио се белоруском колеги на обављеном послу, саопштили су из прес службе председника Белорусије Александра Лукашенка. 

  • 20:05

    "Вагнеровци" пакују ствари, припремају се да напусте војни штаб у Ростову на Дону

    Након што су лидер Белорусије Александар Лукашенко и оснивач "вагнероваца" Јевгениј Пригожин постигли договор да је крвави сукоб на територији Русије недопустив, ситуација око штаба Јужног војног округа у Ростову на Дону почела је да се смирује.

    "Вагнеровци" су виђени како пакују ствари и припремају се да напусте ове позиције, јавља руска редакција РТ на Телеграму.

  • 19:59

    "Волстрит џорнал": САД неће увести нове санкције против "Вагнера" како се не би сложиле са Москвом

    Сједињене Америчке Државе неће увести нове санкције против "вагнероваца" како овим чином Вашингтон случајно не би заузео званичну руску страну, односно, како не би дошло до подржавања позиције које се држи и Кремљ, пише "Волстрит џорнал". 

    "Вашингтон не жели да испадне да он заузима ову или ону страну", пренео је лист речи неименованог извора.

    Како је раније саопштио "Волстрит џорнал", амерички Стејт департмент планирао је да 27. јуна уведе нове санкције против "вагнероваца" због њихових акција у Африци. 

  • 19:28

    Пригожин: Враћамо се назад

    Вођа "Вагнера" Јевгениј Пригожин рекао је да је донео одлуку да заустави колону својих возила која је, наводно, из Ростова на Дону кренула ка Москви и да се враћају назад, пренеле су "РИА Новости".

  • 19:10

    Лукашенко разговарао са Пригожином: "Вагнеровци" пристали на деескалацију

    Председник Белорусије Александар Лукашенко разговарао је данас са оснивачем "вагнероваца" Јевгенијем Пригожином, након разговора и по договору са председником Русије Владимиром Путином, јављају белоруски медији блиски руководству из Минска.

    Како додају из прес службе Лукашенка, Пригожин је пристао да заустави кретање "вагнероваца" по територији Русије и сложио се да ће предузети даље кораке ка деескалацији тензија. 

    Руски медији јављају да су Лукашенко и Пригожин разговарали "цео дан" након чега су дошли до "корисне и прихватљиве опције разрешења ситуације, које укључују и безбедносне гаранције за борце приватне војне компаније 'Вагнер'".

    Пригожин и Лукашенко усагласили су се да би крвави сукоб на територији Русије био "недопустив".

  • 18:36

    Кулеба очекивано признао: Било какви проблеми у Русији иду нам у корист

    Министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба очекивано је задовољно дочекао последње вести о оружаној побуни у Русији, рекавши да "било какав устанак, било какав проблем који се појављује код непријатеља одговара нашим интересима".

    Додао је да је рано оцењивати какав ће утицај ова дешавања имати на саму Украјину, те још једном поновио да било какви проблеми у Русији иду у прилог украјинске победе. 

  • 18:14

    Захарова посетила Тројице-Сергијеву лавру, позвала народ на јединство

    Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова посетила је данас једну од највећих руских светиња Тројице-Сергијеву лавру и одатле се обратила народу Русије. 

    Она је позвала народ на јединство и упозорила да тренутно није време за истеривање правде, јер се ради о историјском тренутку, када је најбитнија отаџбина. 

    Подсетила је да је најстрашнија издаја човечанства била издаја Јуде, који је, иако је говорио истину када је показао где се молио Исус Христос, у исто време извршио страшну издају. 

    "Будите храбри и одани, будите заштитници земље и народа! Све што нам је сада потребно је наше јединство. У томе је наша снага и у том јединству је и истина. С Богом!", рекла је Захарова.

  • 18:03

    Си-Ен-Ен: Бајден помно прати ситуацију у Русији

    Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден прати ситуацију у Русији, пренео је Си-Ен-Ен.

    "Председник Бајден је обавештен о ситуацији у Русији", наводи се у саопштењу из Беле куће и додаје да Вашингтон помно прати развој ситуације.

    Бајден је, како преносе "РИА Новости" позивајући се на Белу кућу, о Русији разговарао са лидерима Француске, Немачке и Велике Британије.

  • 17:44

    Белгија сутра одржава седницу Савета безбедности

    Премијер Белгије Александар де Кро данас је изјавио да ће сутра у Белгији бити одржана седница Савета за националну безбедност због дешавања у Русији. 

    "Ситуација у Русији је врло озбиљна и може да се заврши озбиљним последицама по Европу. Данас ћу се консултовати са министрима одбране и спољних послова и нашим обавештајним службама", написао је он на Твитеру. 

  • 17:38

    Лукашенко одржао два састанка са војском и безбедносном службом

    Председник Белорусије Александар Лукашенко одржао је данас два састанка са безбедносном службом и војском.

    Састанци су одржани јутрос и у послеподневним сатима. 

    Уједно, подсетимо, Лукашенко је данас о последњим дешавањима у Русији телефоном разговарао и са председником Русије Владимиром Путином и том приликом изразио пуну подршку Минска званичном руководству Русије. 

image