Русија

Изасланик папе разговарао са помоћником Путина о миру у Украјини

Став је да треба да дође до преговора, чак и ако за сада нема успеха у напорима за прекидом борби, јављају "РИА Новости"
Изасланик папе разговарао са помоћником Путина о миру у Украјиниwww.globallookpress.com © Matteo Nardone

Специјални изасланик папе, кардинал Матео Зупи, разговарао је са помоћником председника Русије Јуријем Ушаковом о ситуацији у Украјини, а како су пренеле данас "РИА Новости", говорило се о организовању преговора Кијева и Москве чак и у случају да претходно не дође до прекида борби. 

"Говорили су о преговорима Украјине и Русије. Посредовање Зупија ће се наставити. Став је да преговори треба да се десе, чак и уколико за сада нема успеха у томе да дође до заустављања борби". 

Кардинал Зупи допутовао је у Москву у уторак увече. Детаље о посети званично нису објавили ни Ватикан, ни руска страна.

Извор из Руске православне цркве је потврдио за "РИА Новости" да ће изасланик папе разговарати и са патријархом Кирилом касније током дана.

Пре посете Москви, Зупи је посетио Кијев. У Украјину је допутовао почетком месеца, а посета је трајала све до 23. јуна. Том приликом, председник Украјине Владимир Зеленски разговарао је са Зупијем, а Зеленски је, како су то пренели медији, изјавио да сматра да прекид ватре неће довести до мира и да мир може бити постигнут само под украјинским условима, односно, на основу мировног плана који је раније предложио он сам.

Са друге стране, "Франкфуртер алгемајне цајтунг" пренео је недавно да Зеленски уопште не верује изасланику папе, јер је он, између осталог, изјавио да је "лајање НАТО-а на капији Русије" делимично одговорно за СВО, док су папине раније изјаве - као она да би прихватио позив у Кијев, само ако би одмах потом могао да отпутује и у Москву - нарушиле углед поглавара Римокатоличке цркве. 

image