Русија

Папин изасланик изненада допутовао у Кијев: Тражимо пут ка миру

Католички кардинал стигао је у посету Кијеву као папски изасланик за решење сукоба
Папин изасланик изненада допутовао у Кијев: Тражимо пут ка мируwww.globallookpress.com © LaPresse / Roberto Monaldo

Шеф Бискупске конференције Италије кардинал Матео Зупи посетиће Кијев од 5. до 6. јуна као специјални изасланик папе за решавање сукоба у Украјини, саопштила је у понедељак прес служба Свете столице.

"Овим се објављује да ће од 5 до 6. јуна 2023. кардинал Матео Мариа Зупи, надбискуп Болоње и председник Бискупске конференције Италије, посетити Кијев као изасланик светог оца Франциска. Главни циљ ове иницијативе је да се детаљно саслуша мишљење украјинских власти о могућим начинима постизања праведног мира" што би требало да доприносе попуштању тензија.

Римски лист "Месађеро" пише да је кардинал Зупи већ стигао у Украјину у понедељак и наводи да је све обавијено најстрожом тајном из очигледних безбедносних разлога.

Портпарол Свете столице Матео Бруни рекао је раније да је папа Франциско наложио кардиналу Зупију да изврши "мисију која ће допринети ублажавању тензија у сукобу у Украјини, у нади да би то могло да отвори пут ка миру".

Он је наговестио да Зупи у оквиру своје мисије намерава да се састане са руским председником Владимиром Путином и украјинским председником Владимиром Зеленским.

Специјални изасланик Ватикана претходно је био део тима који је 1992. године био посредник у преговорима током грађанског рата у Мозамбику.

image