Русија

НАТО кап која је прелила чашу: Зашто је Русија напустила Споразум о конвенционалним оружаним снагама

Западне земље су имале више него довољно времена да покажу здрав разум, али су одабрале пут сукоба са Русијом, казао је руски дипломата
НАТО кап која је прелила чашу: Зашто је Русија напустила Споразум о конвенционалним оружаним снагамаwww.globallookpress.com © Xinhua

Ступање Финске у НАТО и процедура пријема Шведске у Алијансу били су "кап која је прелила чашу" и учинила неизбежним повлачење Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ), изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков у говору на Конференцији чланица ЦФЕ.

Према његовим речима, Русија ће изаћи из овог Споразума 7. новембра ове године, чак и "ако Дунав потече уназад".

Значајно је нарушен стабилан баланс конвенционалних оружаних снага у северној Европи након што је у НАТО ступила Финска, земља која није држава потписница ЦФЕ споразума, а граничи се са делом територије Руске Федерације где се споразум примењује, објаснио је Рјабков и упозорио на могућност да се у Финској, а ускоро и у Шведској, распореде конвенционалне оружане снаге трећих држава.

Управо ови кораци су били "последња кап која је прелила чашу" због којих је повлачење Русије из споразума неизбежан, нагласио је и додао да се не ради о намери која би могла да се ревидира, већ о одлуци која је већ усвојена и оличена у закону земље.

"Западне земље су имале више него довољно времена да покажу здрав разум, али су одабрале пут сукоба са Русијом, што се, између осталог, одразило и на стратешки концепт Северноатлантске алијансе", објаснио је Рјабков.

"Немамо намеру да опомињемо наше противнике, који су одавно и чврсто заузели своју погрешну позицију. Очекујемо да неће губити време и енергију на ритуална заклињања и бесмислене апеле на нас", рекао је заменик министра.

Ипак, нови преговори о контроли над конвенционалним наоружањем у Европи биће могући само у случају да Запад одустане од антируске политике.

"Ако и када наступи тренутак да се седне за преговарачки сто, свет ће бити потпуно другачији и биће потребни принципијелно другачији приступи. Наравно, водићемо се искључиво нашим националним интересима", казао је дипломата.

image