Русија

Рјабков: Споразум о конвенционалним оружаним снагама у супротности са интересима Русије

Повлачење Москве из овог Споразума неће погоршати безбедносну ситуацију у Европи, јер је већ била урушена непријатељским деловањем земаља НАТО-а, каже заменик руског министра спољних послова
Рјабков: Споразум о конвенционалним оружаним снагама у супротности са интересима Русијеwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Повлачење Русије из Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи неће погоршати безбедносну ситуацију, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

"Безбедност у Европи већ је била урушена непријатељским деловањем земаља НАТО-а и њихових послушника према Русији. Споразум о конвенционалним оружаним снагама заправо није функционисао дуги низ година, тако да наше повлачење из њега не може да погорша ситуацију", казао је Рјабков.

Руски дипломата је нагласио да ће после овог потеза Москве нестати "илузије оних који су се надали да ће Русију вратити у Споразум".

"Због промењене ситуације, овај Споразум је у супротности са интересима безбедности Русије. Ова очигледна чињеница сада ће морати да буде призната и на Западу", навео је.

Подсетимо, Русија је раније раскинула Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

Руски председник Владимир Путин именовао је заменика министра спољних послова Сергеја Рјабкова за свог представника, када се то питање буде разматрало у парламенту.

Споразум о конвенционалним снагама у Европи, потписан 19. новембра 1990. у Паризу, ограничава количину тешког наоружања на просторима од Атлантског океана до Урала. Споразум је на снагу ступио 1992, а у Истанбулу је 1999. године потписана обновљена верзија документа.

Руска Дума је у међувремену ратификовала овај споразум, али то није учинила ни једна од чланица НАТО-а. Москва је оптужила Алијансу да је својим ширењем на исток значајно нарушила однос војних снага на Старом континенту, чиме је у озбиљну сумњу доведена и сама суштина CFE.

Русија је 2007. године суспендовала учешће у Споразуму, док земље НАТО-а не ратификују документ, и не почну да га испуњавају.

image