Русија

Песков: Споразум о конвенционалним оружаним снагама - мртав механизам

Напуштањем Споразума се ствара велики вакум који треба попунити новим актима међународног права, додао је портпарол Кремља
Песков: Споразум о конвенционалним оружаним снагама - мртав механизам© Tanjug/ Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Русија је напустила Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи, јер то није био жив механизам, и то не кривицом Русије, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Што се тиче Споразума, Русија се ускладила са де факто ситуацијом. Према томе, неће бити директних последица. Међутим, сада се ствара велики вакум који треба попунити новим актима међународног права", казао је Песков сигуран да ће то бити у интересу целог света.

Како би се то десило, неопходни су радни односи са великим бројем држава, али тих односа, наглашава Песков, нема. 

Председник Русије Владимир Путин потписао је данас закон о напуштању Споразума о конвенционалним оружаним снагама у Европи.

Песков је сигуран да ће Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган ускоро обавити телефонски разговор, преносе "РИА Новости".

"Њихов разговор још није на распореду, али телефонске разговоре са председником Турске обично организујемо у најкраћем могућем року. Са великом сигурношћу потврђујем да ће лидери Турске и Русије ускоро разговарати", објаснио је Песков.

У Турској је у другом кругу председничких избора победио актуелни шеф државе Реџеп Тајип Ердоган, који овим тријумфом улази у трећу деценију власти. Ердоган је своју изборну победу освојио уз подршку 52.09 одсто гласова Турака.

image
VV inauguration
banner