Русија

Руске трупе спречиле покушај украјинске офанзиве у Бахмутском рејону ДНР

Страдало је више од 200 украјинских војника, уништено пет тенкова, осам возила пешадије и више од десет беспилотних летелица типа 'валкира' и 'лелека-100'
Руске трупе спречиле покушај украјинске офанзиве у Бахмутском рејону ДНР© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Украјинска војска покушала је да изведе офанзиву у области села Берховска у Бахмутском рејону Доњецке Народне Републике, али је заустављена и повукла се, рекао је за "РИА Новости" извор у команди војне групације "Југ".

"Снаге Ваздушно-десантних снага зауставиле су непријатеља у сивој зони. Током дана деловале су авијација и артиљерија Јужне групе. Резултат је – страдало је више од 200 украјинских војника, уништено пет тенкова, осам возила пешадије и више од десет беспилотних летелица типа 'валкира' и 'лелека-100'", рекао је извор руске агенције.

Додао је да је у покушају офанзиве учествовало 300 бораца, шест тенкова и 10 борбених оклопних возила из 57. засебне моторизоване пешадијске бригаде Оружаних снага Украјине.

Офанзива украјинских снага у јужнодоњецком, запорошком и артјомовском правцу почела је 4. јуна. Главни удар украјинске војске усредсређен је на запорошкој деоници фронта.

Кијевски режим је ангажовао бригаде које је обучио НАТО, а које су наоружане западном техником, укључујући тенкове "леопард".

Како је раније приметио руски председник Владимир Путин, украјинска војска трпи велике губитке и није успешна ни на једном правцу. Од почетка офанзиве Оружане снаге Украјине изгубиле су 259 тенкова и 780 оклопних возила, а на правцу Ореховског само у последњих недељу дана 41 тенк и 102 оклопна возила, изјавио је лидер РФ.

image
VV inauguration
banner