Свет

Скромни домети досадашње украјинске контраофанзиве и 33 километара препрека

Терен је сам по себи значајна препрека за Украјинце, са отвореним пољима која пружају мало заклона, руском војском смештеном у редовима дрвећа и њиховим рововима које је тешко уочити, а који ефикасно штите војнике у њима од артиљеријске ватре
Скромни домети досадашње украјинске контраофанзиве и 33 километара препрекаwww.globallookpress.com © © Andriy Andriyenko

Офанзива на југу земље могла би да одреди судбину рата у Украјини, сматрају војни аналитичари на које се позива "Њујорк тајмс" у чланку у којем се анализира како терен на којем се одигравају сукоби утиче на ток борбених дејстава.

Претходно се констатује да је, иако украјински званичници тврде да "контраофанзива" иде по плану, јасно да су украјинска борбена возила, укључујући недавно достављене западне тенкове и оклопна возила, уништена.

Уз то, краткотрајна суботња побуна "Вагнер" групе није имала тренутни утицај на борбену линију у јужној Украјини.

Ниједан руски војник није напустио своју позицију да дође у одбрану Русије, наводи амерички лист. Али украјинска војска могла би да се окористи хаосом и слабљењем морала и покуша да постигне неке циљеве, сматрају аналитичари.

Терен је сам по себи значајна препрека за Украјинце, а у тексту се анализира како географске карактеристике јужне Украјине утичу на предност руске војске.

Равна, отворена поља, попут оних у јужној Украјини су погодна за војску која се брани. За украјинску пешадију у наступању, усеви попут пшенице, кукуруза и сунцокрета могу да буду ограничено скровиште од руских трупа смештених у суседним дрворедима. Мало ће бити од користи, међутим, против шрапнела и паљбе из пушака.

Украјинске трупе, такође, морају да имају подршку тенкова и тешких, оклопљених борбених возила неопходних како би се руске снаге избациле из ровова. Ова возила није лако видети, али је лако чути их. 

Како би Украјина вратила територију, овај спој, оклопна возила и пешадија, морали би да прођу путеве које је Русија интензивно минирала. Отворена поља и споредни путеви морају да буду очишћени од смртоносних експлозива како би било икакве шансе за успех.

Запад је снабдео Украјинце опремом за чишћење мина, али чак и са њом овај задатак је тешко извести. Осим снимака на којима се види заглављена или уништена опрема за деминирање, Украјинци кажу да и очишћен терен Руси брзо поново минирају. 

Дрвореди који ограничавају поља на југу Украјине су природне одбрамбене тачке. У лето природно растиње је погодно за камуфлажу руских трупа и штити од осматрања из ваздуха.

У густом растињу, Руси могу да сакрију тенкове, противтенковске тимове и јединице пешадије. Даље од борбених линија, у зеленилу може да буде сакривена и артиљерија и противваздушна одбрана. Ова комбинација је довољна да поремети или одложи украјинско напредовање, па је пре било каквог напада нужна артиљеријска ватра по одбрамбеним положајима.

Дрвореди помажу и у смањивању видокруга противваздушне одбране. Искусни руски пилоти могу да лете на висини дрвећа, штитећи се од ПВО пројектила кратког домета пре него што почну да дејствују по украјинским редовима.

Са више од годину дана времена да се припреме за украјинску офанзиву на југу, руске снаге имале су довољно времена да изграде густу мрежу утврђења.

Украјинске снаге приметиле су да су руски ровови често добро изграђени и дубоки, штитећи војнике у њима од артиљеријске ватре. Често, трупе с обе стране скривају своје ровове гранама дрвећа и деблима па јединице које наступају не могу да их открију пре него што буде прекасно.

Како су ровови ниско постављени, могу бити и недостатак за одбрамбене снаге. Без правилне комуникације између суседних утврђења, лако им се може прићи с бока. Недавно је украјинска јединица за специјалне операције објавила видео који приказује како се мали тим војника убацио у руски ров са катастрофалним последицама по оне који су били у њему.

Раштркани између поља и дрвећа налазе се мала села и градови, још једна људском руком изграђена препрека која ће успорити сваки напад.

Насеља су најчешће подигнута поред река, шума или на малобројним узвишењима на југу Украјине. Двоспратне и троспратне зграде руским трупама могу да послуже као осматрачнице. Зграде могу да буду заклон за возила од артиљеријске ватре. Сеоски путеви су природне тачке загушења који могу да буду минирани.

У раним фазама кампање у источној Украјини села су била готово потпуно уништена, а чишћење села од непријатељских снага такође захтева време и опасан је задатак будући да у зградама често могу да буду сакривени остаци трупа које се повлаче.

Украјина је успела да преузме неколико села у досадашњем току офанзиве. Али отворено је питање да ли ће украјинска војска имати снаге да пробије руску одбрану око већих насеља попут Токмака, града који је пре сукоба имао 30.000 становника.

Украјина је потрошила месеце прикупљајући моћно западно наоружање и обучавајући десетине хиљада војника за офанзиву, али је и Русија имала времена да изгради одбрамбене структуре, значајно побољшавајући способност да задржи своје позиције.

Досадашњи успеси Украјине били су скромни у поређењу са укупним војним циљем да се пресече мост ка Криму.

Офанзива ће потрајати још неколико недеља, ако не и месеци, сматрају војни аналитичари. Украјина и даље има војне снаге у резерви, тврди се у тексту, па ће се видети да ли ће оне успети да превазиђу препреке и направе значајније помаке на југу.

image