Русија

Песков: Путин разговарао са Пригожином 29. јуна

Састанку је присуствовало 35 људи, а председник Русије је командантима "Вагнера" понудио опције за даље запослење како би њихово војно умеће могло бити искоришћено на прави начин
Песков: Путин разговарао са Пригожином 29. јунаwww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Пет дана након што је завршена оружана побуна "вагнероваца" предвођена Јевгенијем Пригожином, председник Русије Владимир Путин разговарао је са шефом и командантима приватне војне компаније "Вагнер", казао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

Како је навео, на састанку у Кремљу одржаном 29. јуна учествовало је 35 људи, а разговарано је како о ономе што се десило и узроцима који су довели до тога, тако и о ономе што су "вагнеровци" до тада постигли на фронту.

Путин је саслушао саговорнике, а затим им предложио опције за даље запослење како би њихово војно умеће могло бити искоришћено. 

Он је изложио своје виђење онога што се десило 24. јуна и дао своју оцену свега онога што је приватна војна компанија "Вагнер" успела да постигне на фронту.  

Команданти су, са своје стране, поручили Путину да су они "војници и верне присталице шефа државе" и да су спремни да и у будућности ратују за отаџбину.

Разговор је трајао скоро три сата, каже Песков.

О јачању односа Украјине и Турске

Коментаришући јачање односе Кијева и Анкаре, из Кремља данас поручују да Турска има право да развија односе са било којом земљом, укључујући и Украјином, али да је повратак вођа "Азова" у Украјину кршење правила и постигнутих договора.

Ипак, дијалог са Анкаром се наставља, што је важно, а "ми желимо да се надамо на то да развој ових односа (Украјине и Турске) неће бити усмерен против нас". Наставићемо да разговарамо о овом питању и да ову ситуацију узимамо у обзир при даљем договарању са Турском, која, за разлику од низа земаља са Запада, ипак одржава контакт са Москвом и то на високом нивоу, каже Песков.

Он се осврнуо и на споразум о житу, који је, према ономе што тврде у Савету Руске Федерације, један од узрока због којег је дошло до зближавања Анкаре и Кијева. 

Путин није разговарао са председником Турске Реџепом Тајип Ердоганом о продужетку споразума који истиче за недељу дана, а у распореду руског председника не пише ни да је он планиран у скорије време, додаје он. 

"Уколико буде било потребе, онда ће доћи до разговора. Путин и Ердоган изузетно брзо договарају телефонске разговоре". 

Подсетимо, споразум о житу истиче 17. јула, а за њега је, осим низа афричких и других земаља, заинтересована Турска, иначе, један од највећих произвођача брашна на свету, којa жито добија од Кијева. Договор претпоставља безбедан извоз украјинских житарица из Црног мора, али и извоз руских производа и укидање западних санкција које су створиле потешкоће за то. Ипак, иако је Москва до сада испунила свој део договора, оно што је њој обећано није испуњено. Кремљ више месеци изражава протест због тога, а, како се чини, врло је могуће да договор неће бити продужен овог месеца. То би значило да Украјина неће моћи неометано да извози житарице из својих лука, као што је то био случај до сада, што потенцијално може бити проблем за Анкару. 

Улазак Украјине у НАТО би био велики проблем за безбедност Европе

Песков је констатовао и да би улазак Украјине у НАТО имао изузетно негативне последице за архитектуру безбедности у Европи и истакао да сви врло добро знају став Москве по том питању.

"То би била апсолутна опасност и претња за нашу земљу", на коју би Москва била приморана да одговори, поручују из Кремља.

image