Русија

Амбасадор РФ у САД: НАТО би да што више војске стави на руску границу, Москва нема где да се склони

Задаци СВО ће бити испуњени, без обзира на то што је блок све ресурсе усмерио против Русије, каже дипломата
Амбасадор РФ у САД: НАТО би да што више војске стави на руску границу, Москва нема где да се склониwww.globallookpress.com © MFA Russia

Самит НАТО-а у Вилњусу је показао да је Алијанса заинтересована за то да што више војске концентрише на границама Русије, рекао је амбасадор Руске Федерације у САД Анатолиј Антонов. 

У таквим условима, како је рекао, Москва "нема где да се склони", а последњи НАТО самит неће "пољуљати увереност Русије у исправност својих поступака". 

"Немамо никакву сумњу да ће задаци Специјалне војне операције бити испуњени", нагласио је амбасадор. 

Он је додао да је последњи самит блока - који је почео јуче, а завршава се данас - потврдио колико је, заправо, НАТО пакт усмерен против Москве, против које се данас Алијанса бори свим ресурсима којима располаже. 

"Изјаве у Вилњусу потврдиле су антируски став НАТО-а. Без претеривања, Русија је идентификована као главна претња Северноатлантској алијанси. Сви ресурси блока су бачени у борбу против наше земље. Извођачи одбране профитирају од хибридног рата који је покренуо Вашингтон, док обични грађани западних земаља то плаћају. Мало ко овде брине о судбини Украјинаца, које су кустоси САД и НАТО-а гурнули у кланицу".

"Сједињене Државе су спремне да иду по ивици како би задржале своју доминантну позицију на међународној сцени. Оне не могу да се помире са мишљу да могу изгубити улогу глобалног лидера", рекао је данас дипломата.

Амбасадор уједно наводи да се на Западу праве као да "не знају ништа о обећању које је Михаилу Горбачову дао бивши државни секретар Џејмс Бејкер о неширењу НАТО-а на исток".

"После распада СССР-а Вашингтон и његови европски сателити намерно су приближили војну инфраструктуру нашим границама и тако створили неприхватљиве претње безбедности за Руску Федерацију", подсетио је он.

Бивши председник Русије Дмитриј Медведев јуче је, такође, коментарисао самит и том приликом изјавио да је трећи светски рат, како се чини, све ближи. 

image