Русија

Путин: Ако Кијев нападне житни коридор, поново ћемо суспендовати споразум

Руски председник појаснио је под којим условима се Москва неће либити да опет изађе из црноморске иницијативе о испоруци жита
Путин: Ако Кијев нападне житни коридор, поново ћемо суспендовати споразумwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Кремљ спреман да се поново повуче из црноморске иницијативе о испоруци жита уколико Украјина поново изврши војне нападе у Црном мору. То је најавио на оперативном састанку Савета безбедности Руске Федерације, након што је Москва јутрос потврдила да поново наставља учешће у договору. 

"Чак и у случају да Русија изађе из договора, бићемо спремни да сво жито, које треба да буде достављено земљама којима је најнеопходније, надоместимо у пуном обиму. То је свега четири одсто испоруке", рекао је лидер Русије.

Руски председник је потврдио да су дате наредбе Министарству одбране да се настави руско учешће у споразуму. Додао је да је руско министарство одбране, након посредовања Турске, добило уверавање да Кијев неће поново користити хуманитарне коридоре у војне сврхе.

"Наши турски партнери иступили су као посредници приликом разјашњења целе ситуације", рекао је Путин и додао никада неће ометати испоруке жита из Украјине у Турску.

"У будућности ни у једном случају нећемо спречавати извоз жита из Украјине у Турску, имајући у виду и неутралност Турске у целини током конфликта и капацитете прераде жита у Турској, а такође и напоре председника Ердогана да задовољи интересе најсиромашнијих земаља", превизирао је руски председник. 

Русија је у суботу саопштила да обуставља учешће у споразуму о житу након напада у Севастопољу на ратне бродове Црноморске флоте и на трговачка пловила која су ангажована за обезбеђење житног коридора. Договор који су постигли Украјина и Русија 22. јула у Истанбулу, уз посредовање Уједињених нација и Турске, резултирао је извозом неколико милиона тона прехрамбених производа из црноморских лука у Украјини.

image
VV inauguration
banner