Русија

Захарова: Лондон прво уништава оне који им поверују

Портпаролка МСП Русије прокоментарисала је позив британске службе на сарадњу држављана Русије са енглеском службом подсетивши на случај бившег официра обавештајне управе Оружаних снага Русије Сергеја Скрипаља којег је Лондон искористио, а након тога му се изгубио сваки траг
Захарова: Лондон прво уништава оне који им поверујуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова прокоментарисала је данас позив британске службе МИ6 да руски држављани сарађују са њиховим службама и поручила да када би била истина да Русија има мало шанси да "обнови своје позиције у Украјини", онда Британци не би покушавали да допру до грађана Русије, како би их приволели да сарађују са Лондоном. 

"Када би Русија заиста имала 'мало шанси' да обнови своје позиције (у Украјини), онда Ви, Ричард Муре, не бисте правили толику галаму око целе ситуације", написала је она на Телеграму. 

Захарова је још саркастично додала да је познато шта подразумева политика "отворених врата" Британаца и да би Енглезима неко можда и поверовао да се није десио случај Скрипаља.

"Што се тиче 'отворених врата и чувања тајни', Вама би можда неко и поверавао да сте показали Скрипаље. Обично оне који су Вам поверовали, Ви прво њих уништавате", поручила је Захарова. 

Подсетимо, 2018. године Сергеј Скрипаљ, иначе, бивши официр обавештајне управе Оружаних снага Русије, који је средином деведесетих почео да сарађује са Лондоном, нестао је у Енглеској заједно са његовом ћерком Јулијом. Скрипаљ је одавао државне тајне Руске Федерације, те је након разоткривања 2006. године био осуђен на 13 година затвора. Ипак, 2010. је помилован и размењен за друге руске обавештајце који су те године били приведени у САД. Скрипаљ је добио уточиште у Великој Британији, у којој је наставио да ради за британску службу.

image