Свет

Бивши функционер МИ6: Највећи губитник у сукобу у Украјини биће - Америка

Највеће откриће Симора Херша није то да САД стоје иза саботаже Северног тока, већ да су фракције унутар Вашингтона бесне на Бајденову администрацију због тога, пише Алистер Крук
Бивши функционер МИ6: Највећи губитник у сукобу у Украјини биће - Америкаwww.globallookpress.com © IMAGO/Bonnie Cash / Pool via CNP

САД могу бити највећи губитници у сукобу у Украјини, наводи бивши британски дипломата и бивши функционер обавештајне службе МИ6 Алистер Крук у свом ауторском тексту на порталу "Фондације стратешке културе", и указује како најновија откровења независног новинара и добитника Пулицерове награде Симора Херша поткрепљују такав закључак.

Најексплозивније откриће Симора Херша није то да је председник САД Џозеф Бајден био спреман да разнесе гасовод Северни ток, сматра Крук, већ то да су америчка обавештајна заједница и делови естаблишмента у Вашингтону, који су наводно од почетка били упућени у планове о могућој саботажи, згрожени чињеницом да је Бајден то заправо и учинио.

Подсетимо, Херш је раније током месеца објавио да су гасоводе дигле у ваздух Сједињене Државе уз помоћ Норвешке тако што су рониоци америчке морнарице поставили су експлозив на цевоводе током лета 2022. под окриљем војне вежбе НАТО-а у Балтичком мору, а Норвежани даљински активирали експлозив три месеца касније.

Херш у свом извештају такође указује да је секретар Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан још у децембру 2021. године сковао планове за саботажу у присуству радне групе састављене од високо позиционираних америчких информативаца.

Амерички обавештајци су бесни на Бајдена

У накнадном интервјуу за "Берлинер цајтунг", Херш је открио да су амерички званичници директно умешани у саботажу били згрожени када је она и учињена.

Обавештајци су, како Херш наводи, сматрали да ће минирани гасовод бити коришћен превасходно као преговарачко оруђе и сигурносна мера која би одржала Немачку на правом путу, уколико би се Берлин поколебао у континуираном наоружавању Украјине услед последица енергетске и економске кризе, односно недостатка јефтиног руског гаса.

"Када је операција завршена, цела ствар је постала све одвратнија за људе који су је водили", рекао је Херш немачком листу. "То су људи који раде на највишим позицијама у тајним службама и добро су обучени. Противили су се пројекту, мислили су да је то лудост", додао је он.

Херш је такође указао да је он своје информације и добио управо зато што су фракције у америчкој информативној заједници бесне на Бајдена и његов најужи круг сарадника.

"Оно што знам је да нема шансе да се овај рат заврши онако како САД желе… Плаши ме то што је председник био спреман на тако нешто. А људи који су мисију извршили сматрају да је председник веома свестан последица по народ Немачке. Они сматрају да ће то на дуге стазе не само нарушити Бајденову председничку репутацију, већ ће нанети и велику политичку штету земљи. То ће бити стигма за САД", рекао је Херш за "Берлинер цајтунг".

Које су последице Хершових открића?

Британски обавештајац сматра да није тешко схватити зашто су фракције унутар "дубоке државе" фрапиране. "Производи америчке одбрамбене индустрије се у Украјини троше брже него што се производе. То негативно утиче на калкулацију САД о Кини, јер амерички војни инвентар нестаје у Украјини. А рат у Украјини лако може да се прелије на источну Европу", пише он.

"Суштина је (за елиту) неочекивани увид да би саме САД могле бити највећи губитник у рату против Русије. (Москва је то схватала од самог почетка)", закључује Крук.

Да ствари буду горе, аутор указује да је Бајденова администрација, у напорима да прижељкивану победу у Украјини преточи у политичке поене за предстојеће председничке изборе, сукоб заправо претворила у егзистенцијално питање САД, у смислу да ће штета по углед Америке бити превелика ако се она покаже као губитник, појашњава бивши обавештајац.

А две највеће светске нуклеарне силе у егзистенцијалном сукобу су лоше вести, указује Крук.

Поврх тога, бивши британски обавештајац указује да Џозеф Бајден има позамашну историју доношења лоших стратешких одлука, попут увођења економских санкција Русији (што је, наводи он, учињено без знања Централне банке САД и у њој изазвало подједнако велики шок) које су се показале неефикасним.

Чак је и бивши министар одбране САД Роберт Гејтс, подсећа Крук, недавно поновио да је Бајден погрешно оценио свако веће питање војне и спољне политике САД у протекле четири деценије.

Будући да би и пораз и признавање грешке значили разуверавање НАТО чланица у америчко вођство и могућу дезинтеграцију Алијансе, те да се шанса за "магичну" победу Украјине смањује из дана у дан (Крук тврди да ни начелник генералштаба САД Марк Мили, ни сам Зеленски, више у то више не верују), бивши чиновник МИ6 сматра да ће се Вашингтон определити за приступ који подразумева "све или ништа".

Односно, размештање НАТО војске у западној Украјини као "тампон" од очекиване руске офанзиве, сматра Крук, и оцењује да се тај потез већ разматра.

Хершов текст је само "први корак"

Упркос растућем незадовољству у Вашингтону, бивши чиновник МИ6 сматра да Конгрес неће јавно прогонити Бајдена и његове сараднике због прескакања званичних канала за доношење одлука, зато што би то разоткрило "неизрециво".

"Неизрециво", указује Крук, представља чињеница да обе стране Представничке куће традиционално подржавају такву својеглавост у руководству САД, будући да то омогућава шефу државе да брзо и макијавелистички дела неспутан (често компликованим и спорим) процесима демократског одлучивања.

Уместо тога, управо постојање Хершовог извештаја може бити пример одговора "дубоке државе" на незадовољство Бајденовим поступцима.

"Просто речено, значај Хершовог интервјуа за 'Берлинер цајтунг' (и других његових дела) је да су фракције унутар америчке дубоке државе бесне на круг неоконзервативаца (Џејк Саливан, Ентони Блинкен и Викторија Нуланд). Поверењу је дошао крај", пише Крук.

"Њихово време је прошло и Хершов текст је само први корак", закључује он.

image