Свет

Бивши председник Молдавије: Маја Санду хоће своју земљу да претвори у топовско месо за НАТО

Игор Додон је изјавио да садашња председница Маја Санду доноси изјаве које се косе са одредбом о неутралности у уставу Молдавије "по наређењу својих прекоморских господара"
Бивши председник Молдавије: Маја Санду хоће своју земљу да претвори у топовско месо за НАТОwww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Председница Молдавије Маја Санду прети да своју земљу претвори у "топовско месо" у посредном рату НАТО-а са Русијом тако што се није заузела за неутралност у сукобу у Украјини, изјавио је њен претходник Игор Додон.

"Маја Санду наставља да увлачи Молдавију у НАТО – супротно неутралности која је прописана у Уставу и вољи молдавског народа, који је категорички против придруживања тој војној структури", написао је он Телеграму у суботу.

Он је тиме одговорио на изјаву коју је Санду донела у петак, када је председница Молдавије изјавила да њена влада озбиљно размишља о придруживању "широј алијанси" услед руске војне операције у Украјини.

Напуштање војне неутралности било би "опасно" за Молдавију, рекао је Додон, који је био председник од 2016. док га Санду није победила на изборима 2020. године.

Како бивши председник Молдавије тврди, Маја Санду је своју изјаву донела након састанка у Давосу са Александром Сорошем, сином милијардера Џорџа Сороша, "који ју је довео на власт".

"Санду очигледно спроводи свој сценарио у Молдавији, а придруживање НАТО-у је једна од његових тачака", додао је Додон.

"Грађани Молдавије желе неутралност и мир"

Иако Молдавија још није чланица НАТО-а, она је претходно сарађивала са западним војним блоком, између осталог и слањем мировних трупа на КиМ.

Молдавски министар иностраних послова Нику Попеску присуствовао је самиту НАТО-а у Букурешту прошлог новембра, што је први пут да је Кишињев послао свог представника на састанак блока.

У то време, Попеску је наводно рекао да улазак у НАТО не долази у обзир због одредбе о неутралности у уставу Молдавије.

Мењајући став о неутралности своје земље, председница Молдавије "делује по наређењу својих прекоморских господара, против суверенитета, територијалног интегритета Молдавије", рекао је Додон.

"Наши грађани желе да задрже неутралност и мир, о чему сведоче резултати бројних истраживања јавног мњења, и никада неће пристати да постану топовско месо за НАТО у борби против Русије", закључио је он.

image