Русија

Рјабков: Русија ће одговорити на НАТО претње у близини граница Белорусије

Москва није спремна да се укључи у дијалог о контроли наоружања на начин који предлажу Сједињене Државе, поручио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков
Рјабков: Русија ће одговорити на НАТО претње у близини граница БелорусијеGetty © Army of Poland

Русија ће предузети мере сразмерне претњи коју представља нагомилавање војске НАТО-а у близини граница државе Уније, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Коментаришући резултате протеклог самита НАТО-а у Вилњусу, Рјабков је напоменуо да ће Москва своју безбедност осигурати војним средствима.

"Мере ће се предузимати сразмерно претњи коју представља тренутна изградња војних потенцијала и инфраструктуре земаља НАТО-а у близини наших граница, у близини граница Уније. Морамо да осигурамо нашу безбедност на чврст начин уз помоћ војнотехничких средстава, што ћемо и урадити", казао је Рјабков.

Руски дипломата је додао да недавно повлачење Русије из Уговора о конвенционалним оружаним снагама у Европи (ЦФЕ) показује да због претњи са Запада, Руска Федерација не може да се придржава ограничења која су тамо постављена. 

"Повлачење из ЦФЕ уговора показује да више не можемо да се придржавамо чак ни оних номиналних ограничења која су постављена у овом споразуму у смислу наше слободе да осигурамо сопствену безбедност у области конвенционалног наоружања где и како нам је потребна. Од тога ћемо кренути, реагујући на оно што се дешава у Пољској, у балтичким земљама, било где другде", нагласио је.

Дипломата је напоменуо да Москва наставља да анализира резултате самита НАТО одржаног у Вилњусу.

"Питања о томе како државе овог савеза тумаче своје одлуке у супротности са оснивачким актом Русија-НАТО из 1997. године, не само да остају без одговора, већ се своде на то да су било какви споразуми са Русијом прецртани. Наши суседи су такви и од њих се не може очекивати ништа добро", истакао је.

Русија неће водити дијалог о контроли наоружања на начин који предлажу САД

Рјабков је истакао да Русија није спремна да се укључи у дијалог о контроли наоружања на начин који предлажу Сједињене Државе. 

"На основу онога што Американци сада предлажу, Русија није спремна да води тај дијалог, јер САД игноришу неколико кључних тачака у целој овој конфигурацији", казао је Рјабков.

Како је навео, Русија није добила ниједан писмени предлог од САД за почетак преговора о контроли наоружања.

"Писани предлог у форми или белешку нисмо добили. Али текст изјаве помоћника председника Сједињених Држава за националну безбедност на ову тему, наравно, проучили смо. А одговарајући коментари са наше стране су такође дали одговор на релевантно питање високог ранга“, рекао је дипломата.

image