Свет

Рјабков: Наставак Новог СТАРТ-а могућ само ако САД напусте непријатељски курс према Русији

Став Русије о уговору Нови СТАРТ остаје непромењен, а наставак споразума би био могућ само ако би САД драстично промениле став, поручио заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков
Рјабков: Наставак Новог СТАРТ-а могућ само ако САД напусте непријатељски курс према Русијиwww.globallookpress.com © Pavel Kashaev, Павел Кашаев

Москва остаје привржена одлуци да суспендује Уговор о смањењу стратешког наоружања (Нови СТАРТ) којим се ограничавају нуклеарни арсенали САД и Русије, изјавио је за ТАСС заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Две стране одржале су неколико дискусија о том питању последњих месеци, открио је дипломата. Он је рекао да разговори, међутим, нису дали никакав опипљив напредак.

"Током ове размене мишљења, странке су потврдиле своје неспојиве и супротстављене ставове", оценио је Рјабков.

Заменик министра је објаснио да став Русије о уговору Нови СТАРТ остаје непромењен и да би наставак споразума био могућ само ако би САД драстично промениле став.

"Суспензија Новог СТАРТ-а остаје на снази и свако поништавање одлуке или њена ревизија су замисливи само ако САД покажу спремност да напусте свој суштински непријатељски курс према Русији", нагласио је Рјабков.

Нови СТАРТ је био последњи уговор о контроли наоружања Москве и Вашингтона који је остао на снази након повлачења САД из Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета и Уговора о отвореном небу за време бившег америчког председника Доналда Трампа.

Споразум ограничава нуклеарне залихе обе земље и омогућава им да међусобно надгледају војна постројења. Сукоб у Украјини је практично онемогућио такве инспекције, за шта су обе стране окривљавале једна другу.

Одлуку о суспензији Новог СТАРТ-а објавио је руски председник Владимир Путин још у фебруару. Истовремено, Путин је потврдио да ће Москва наставити да се придржава договора о распоређеним бојевим главама.

Током разговора о Новом СТАРТ-у, америчка страна је такође потврдила спремност да задржи ограничење броја бојевих глава које предвиђа споразум, каже Рјабков.

Поред тога, две стране остају посвећене међусобном обавештавању о стратешким лансирањима балистичких ракета са мора и копна, навео је министар. Такве мере "донекле обезбеђују предвидљивост и релативну стабилност", што је веома важно у садашњем "турбулентном периоду", сугерисао је Рјабков.

image
VV inauguration
banner