Свет

Лукашенко потписао закон о заједничким центрима за борбену обуку са Русијом и закон о милицији

Споразум регулише стварање и рад центара за борбену обуку на бази војних јединица у Русији и Белорусији
Лукашенко потписао закон о заједничким центрима за борбену обуку са Русијом и закон о милицији© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је закон о ратификацији споразума са Руском Федерацијом о центрима за заједничку обуку војног особља, саопштила је прес служба председника Белорусије.

"Белорусија је ратификовала споразум са Русијом о оснивању и раду центара за борбену обуку за заједничку обуку војног особља оружаних снага. Одговарајући закон потписао је шеф државе Александар Лукашенко", наводи се у саопштењу, преносе "РИА Новости".

Напомиње се да споразум регулише стварање и рад центара за борбену обуку на бази војних јединица у Белорусији и Русији, као и да утврђује њихове главне задатке и процедуру интеракције између министарстава одбране у организовању свеобухватног обезбеђења ових центара.

У међувремену, Лукашенко је потписао и закон о народној милицији који ствара правни основ за добровољно учешће грађана у обезбеђивању ванредног стања уведеног у административно-територијалним јединицама републике, као и додатне услове за помоћ територијалним органима унутрашњих послова у вршењу њихових овлашћења и заштита имовине свих облика својине од криминалних и других задирања.

Закон дефинише појам "народне милиције", питања финансијске и материјалне подршке народној милицији, поступак уписа грађана у народни добровољачки корпус, поступак руковођења јединицама народног добровољачког корпуса. Утврђују се и права и обавезе добровољца народне милиције, за њега се обезбеђују социјалне гаранције.

У мају прошле године белоруски министар одбране Виктор Хрењин рекао је да би  у земљи ускоро могла да се појави народна милиција. Касније је изнео процену да би број народне милиције у земљи могао бити 100-150 хиљада људи или више.

Планирано је да челници регионалних и локалних власти, заједно са представницима органа унутрашњих послова, пре свега са локалним окружним инспекторима, предводе формације народне милиције.

image