Русија

Америчке ракете у Јапану: Претња суседима, Русија ће размотрити стратегију добране

То одражава жељу Јапана да што тачније и јасније служе интересима САД, које тренутно решавају своје стратешке задатке, изјавио је руски дипломата
Америчке ракете у Јапану: Претња суседима, Русија ће размотрити стратегију добранеwww.globallookpress.com © U.S. Air Force/via Globallookpress.com

Русија ће у својој одбрамбеној стратегији узети у обзир могуће распоређивање америчких ракета средњег и мањег домета у Јапану, рекао је у интервјуу за РТВИ Николај Ноздрев, директор трећег азијског одељења Министарства спољних послова Русије, преносе "РИА Новости".

"Ако буде донета одлука о размештању ракета средњег и краћег домета на територији Јапана, то ће представљати озбиљну претњу за суседне државе. То ће, наравно, захтевати разматрање, укључујући и стратегију одбране Руске Федерације у погледу безбедности њених далекоисточних граница", рекао је он.

"Нема дима без ватре: ако се такви наводи појаве, а већ су се појављивали у више наврата од анонимних извора из влада одређених држава, онда се такав разговор води. То опет одражава жељу Јапана да што боље служи интересима САД, у овом случају њеној војсци у азијско-пацифичком региону, која тренутно решава своје стратешке задатке", додао је дипломата.

Раније је јапански лист "Санкеи Шимбун" објавио да је америчка влада затражила од Јапана да размести ракете средњег домета, које Вашингтон планира да распореди, између осталог, на јапанском архипелагу. Према писању листа, реч је о крстарећим ракетама Томахавк на копну са дометом већим од 2.000 километара и хиперсоничним системима ЛРХВ.

image